Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Дъщерята на Митьо Очите спъна делото срещу него, претърпяла е операция
Автор: Екип Ruse24.bg 15:15 / 10.03.2022Коментари (0)672
©
Дъщерята на Митьо Очите спъна поредното заседание срещу баща си и неговата банда по делото за организирана престъпна група, ръководена именно от Димитър Желязков.

Ако разпоредително заседание не се състои, преди да закрият спецправосъдието, случаят ще бъде пратен в Окръжния съд вместо в Софийския градски съд (СГС). Това ще се разбере в идните няколко седмици.



Станислава Желязкова - дъщерята на Очите, която също е сред подсъдимите, е претърпяла операция и не успя да се яви на последното заседание, което трябваше да се проведе в понеделник. Съдията назначи експертиза за здравословното й състояние, чрез която да бъде преценено дали то позволява тя да участва в процеса.

Съдебната сага с групата на Димитър Желязков - Митьо Очите продължава със серия отлагания на поредното разпоредително заседание. В понеделник бе насрочено такова в Специализирания наказателен съд. То обаче не се състоя заради заболяване на Станислава Желязкова - дъщерята на Очите.

Припомняме, че разпоредително заседание имаше и на 20 септември м.г., но тогава съдът откри съществени нарушения в обвинителния акт и прекрати процеса. Спецпрокуратурата бе върната за пореден път на поправителен по това дело.

Веднага след това прокуратурата внесе нов обвинителен акт, но вече половин година делото не може да започне.

Разпоредителни заседания трябваше да се състоят на няколко дати през последните месеци, но това така и не случваше по една или друга причина. Делото бе насрочвано последователно за 18 ноември 2021 г., 19 януари 2022 г., 28 януари, 9 февруари, 24 февруари и последното на 7 март. Справката показва, че нито едно заседание не се е провело заради заболявания и карантини. Това вероятно се дължи на големия брой подсъдими, които са 12. В този период имаше и вълни на COVID. Отсъствие на дори един подсъдим или негов адвокат е основателна причина заседанието да се отложи.

Соченият от прокуратурата за ръководител на групата Димитър Желязков е с мярка за неотклонение "домашен арест" от лятото на 2021 г. Преди това той бе под стража близо три години.

Очите и групата му бяха обвинени в извършване на рекет над бизнеси, побои и палежи в Слънчев бряг и Бургас.

Съдебният процес стартира в началото на 2018 г. , но оттогава по различни причини постоянно се връща в начална фаза. Един от рестартите е заради отвод на съдебна заседателка, която е ползвала услугите на представител на защитата. Това се случва след проведени разпити на основните хора, сочени за потърпевши от дейността на престъпната група. Други заседания се отлагат, понеже топадвокати хващат COVID-19. В едно от последните заседания щерката на Очите не се яви същи заради COVID. А последното бе спънато отново от Станислава Желязкова, защото е претърпяла операция.



Ключов момент по делото срещу организираната престъпна група на Желязков е това, че преди седмица Министерският съвет внесе в парламента дългоочакваните проектопромени в Закона за съдебната власт, с които да се закрие специализираното правосъдие.

Според поправките, стартиралите в спецсъда съдебни дела ще се прехвърлят в Софийския градски съд (СГС). Ако обаче разпоредително заседание все още не е проведено, делото отива в съответния окръжен съд. В случая с Митьо Очите това се явява Окръжният съд в Бургас. Това може още повече да забави така и така незапочналото по същество дело.



Очаква се идните седмици парламентът да одобри промените и междувременно следва да разберем дали делото срещу Митьо Очите ще може да стартира дотогава и да се прехвърли в СГС, или ще продължи да се протака и ще финишира в Бургас, пише сайтът leks.bg.

Още по темата: общо новини по темата: 1
20.07.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: