Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
–усе
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
јгро
ƒва неудобни казуса за възмущение, свързани със съдебната власт
јвтор: ≈кип Ruse24.bg 21:59 / 18.09.2023 оментари (0)342
©
Ќапоследък действи€та на »нспектората към ¬исши€ съдебен съвет /»¬——/ буд€т възмущение дори у най-невъзмутимите в политиката /подробности виж тук/. »зводите са от седмични€ бюлетин на »нститута за пазарна икономика.

»нспекторатът е с отдавна изтекъл мандат, но и без това е орган, изпразнен от смисъл и съдържание. ќсвен десетимата инспектори,† апаратът му е обрасъл с всевъзможна добре платена администраци€. ѕовод за възмущение стана проверката по случа€ с насилието над 18-годишното момиче от —тара «агора. ј инспекторатът направи възможното Ц след като не е съд, съответно не е инстанци€, ко€то може да се произнесе по това правилно ли е приложен законът от съда, инспекторите попрегледаха спазени ли са процесуалните срокове и уведомиха јпелативни€ съд в ѕловдив да провери работата на ќкръжни€ в —тара «агора. Ќо за друго е думата Ц »¬—— отдавна е орган за замитане на скандалите в правосъдието, вместо да действа и да събере необходимото за дисциплинарно наказване на съдии и прокурори, или да гарантира защита на независимостта на редови€ съди€.

ƒа припомним на отскоро възмутените реформатори от ƒѕ—, че възмущението им може да стигне и по-далеч от популистки удобните казуси, привлекли обществено внимание:

 азус 1

 огато стигнем до съд, искаме да сме уверени, че делото ни ще бъде гледано от безпристрастен съди€. » причината е €сна Ц в спора търсим защита на икономическите си интереси или фундаменталните си права. ¬ редица дела съдът се €в€ва охранител и на обществени€ интерес. “акъв пример са делата по фалита на  “Ѕ, в които държавата направи плащани€ с обществени средства и следваше да ги възстанови, поне частично, при осребр€ване активите на банката.

ћного са пътищата за измерване независимостта на съда, но най-важни€т показател е този доколко се създават услови€ конкретни€т съди€ да правораздава без да му се оказва вли€ние. ј вли€нието намира различни пролуки към фигурата на съди€та Ц от това да бъде затрупан с дела или обратното, да бъде разтоварен, за да се спечели неговата благосклонност. » в двата случа€ изкушението се противопостав€ на независимостта. ѕрез октомври 2017 г. председател€т на —офийски апелативен съд (—ј—) ƒаниела ƒончева иззе неправомерно делата на съди€ ћилен ¬асилев, за да ги разпредели на себе си. —ред делата бе и делото за централната сграда на фалиралата  “Ѕ. ¬ "зам€на" ƒончева постави съди€ ¬асилев в ненатоварен съдебен състав. Ќо този тип институционална търгови€ с вли€ние не се понрави на съди€ ¬асилев и той направи публично досто€ние действи€та ѝ. ¬еднага се започнаха проверки, тежки обещани€ за наказани€ на виновните и т.н. ¬ резултат Ц прокуратурата не откри престъпление в действи€та на ƒончева. ѕрез април 2018 г. приключи проверката и на »¬—— относно спазването на принципа на случайно разпределение на делата между съдиите в —ј—. Ќарушение има, наказание Ц не.†јктът от проверката†всъщност установи множество нарушени€, които дават основание да се търси дисциплинарна отговорност на председател€ на съда ƒаниела ƒончева. ƒнес ƒончева е втори мандат председател на —ј—, а ƒел€н ѕеевски не изглежда възмутен от това.

 азус 2

— изменени€та в  онституци€та от 2015 г. се разшир€ват правомощи€та на »¬——. “ака на практика, освен да извършва проверки за срочността на актовете на съдиите и прокурорите, »¬—— се превръща и в съдебното  ѕ ќЌѕ», пред което съдиите, прокурорите и следователите подават имуществените си декларации. Ќа 18 юли 2019 г., в нарушение на закона, »нспекторатът публикува имуществената деклараци€ на съди€ ћирослава “одорова без да заличи нейните лични данни и данните на семейството ѝ. ‘айлът бе наименован†УNE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII".

ќб€снението на главни€ инспектор “очкова тогава прозвуча повече от нелепо, т€ не се €ви на изслушването по случа€, по-важно ѝ беше да излезе в отпуск. “очкова се превърна в комсомолски апаратчик и показа, че висшите принципи за съдебна независимост могат да бъдат обезсмислени с лична и институционална посредственост. ѕоведението ѝ тогава израз€ваше и пълно незачитане на личното достойнство, неприкосновеност и личен живот на български гражданин и редови съди€. ќт ƒѕ— не б€ха възмутени по случа€ и по повод действи€та на същите тези инспектори от »¬——.

≈, времената се мен€т, а тези два казуса могат да разплетат гол€ма част от зависимостите в българското правосъдие, но да не се окаже, че зависимите, пораждащите зависимости и възмутените са взаимно обвързани лица.

ќще по темата: общо новини по темата: 84
25.04.2024 »
24.04.2024 »
23.04.2024 »
19.04.2024 »
15.04.2024 »
30.03.2024 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...

¬се още н€ма коментари към стати€та. Ѕъди първи€т, който ще напише коментар!
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
¬иж още:
јктуални теми
“¬ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ћ€то 2024
ѕожари 2024
јвтомобил се вр€за в метростанци€ до столичен мол, има загинали
50-ото Ќародно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в –усе и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:

«а контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

«а реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

≈кип
ѕравила
—татистика: