Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Два нови вируса ще ни разболяват от есента
Автор: Екип Ruse24.bg 09:13 / 27.08.2010Коментари (2)312
© Ruse24.bg
Два нови грипа ще ни ударят наесен. Те ще влязат в комбинация с пандемичния A(H1N1), получил популярност като свински грип. Това съобщи проф. Мира Кожухарова - национален консултант по епидемиология. Преди седмица Световната здравна организация обяви край на пандемията на свински грип, тъй като щамът му вече е познат и има лечение за него, но това съвсем не означава, че той си е отишъл, уточни епидемиоложката и подчерта, че не бива да се самоуспокояваме по отношение на грипа.

През новия есенно-зимен сезон у нас ще върлува инфлуенца с щам H3N2 APERH и познатият ни от 2008 година Брисбейн. Свинският грип обаче е претърпял незначителни изменения в структурата си затова вирусолозите вече го наричат А Калифорния /7/2009 H1N1.

По думите на проф. Мира Кожухарова по същество той е със същите симптоми, каквито имаше и през зимата - главоболие, отпадналост, висока температура, болки в ставите и мускулите. Същите са признаците и на другите два вида грип, с които ще се борим след по-малко от два месеца.

Националната консултантка по епидемиология успокои, че щамовете и на трите грипа са включени в новите ваксини. Според проф. Кожухарова най-сигурният начин човек да не пипне някоя от разновидностите на инфлуенцата е да се имунизира навреме.

Новите ваксини се очаква да бъдат продавани в аптеките от средата на септември. Те се отпускат, както досега само с рецепта от личния лекар и се плащат от пациентите, тъй като в България те не са включени в задължителния имунизационен календар.

Безплатни у нас са само ваксините срещу пандемичния грип, които бяха внесени през февруари и март. На склад от тях в Министерството на здравеопазването са останали дози за около 30 000 - 40 000 души, каза проф. Кожухарова.

По препоръки на Европейския център за контрол на болестите и Световната здравна организация тези ваксини могат да се използват и сега. Те обаче ще създадат имунитет само срещу щама на свинския грип, но не и срещу тези на другите два вида вируса, тъй като са направени само за A(H1N1). Новите ваксини обаче са направени така, че създават имунитет и срещу трите вида грип, които очакваме от есента.

Ако някой се имунизира с ваксина само срещу пандемичния, не бива да се ваксинира и с новите ваксини, за да не натоварва организма си, поясни проф. Мира Кожухарова.

Старите ваксини, купени от МЗ през пролетта, ще се раздават безплатно чрез РИОКОЗ. Приоритетно от тях ще се ползват пенсионерите и възрастните хора в старческите домове, но само ако желаят да си ги сложат, добави епидемиоложката.

Световната здравна организация не може да каже отсега кой от трите щама ще се окаже най-тежък за преболедуване. За хората със заболявания на сърдечносъдовата система, бъбреци, астматиците, диабетиците и старите хора над 65 години рискът е много по-голям. Затова те трябва да се ваксинират, препоръча националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Яжте чесън и не се бойте.Всяка вечер яжте по две,три скилиди.Не се бойте, че ще имате лош дъх.Щом си измиете зъбите,всичко се изчиства.Затова пък-грип няма да ви хване.ЯНПЕ
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: