Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Двама французи за София: Прилича на Бордо. Метрото ви е чисто, а новите мотриси ги няма дори в Париж
Автор: Екип Ruse24.bg 12:36 / 03.11.2022Коментари (1)981
©
Какво може да накара двама французи от Париж да посетят София през есента, освен приятелска покана? Жул и Артюр заменят за няколко дни френската столица с българската, за да се насладят на хубавото време и да се докоснат до един по-спокоен и приветлив свят. Казват, че той им напомня разказите на родителите им за 80-те години във Франция. Двамата са на по 27, работят, но успяват да си осигурят кратка почивка, за да опознаят страната ни. Обичат да откриват различни култури, интересуват се от историята, архитектурата, бита в държавите, които посещават, разказва БНР.

Жул идва България за четвърти път, по покана на приятелката си – българка, която живее от дълги години в Париж. Първите два пъти е бил на почивка на Черноморието ни, а третото му посещение било в разгара на Covid епидемията, в края на февруари 2022 г. Сега отново е тук и се възползва от топлите есенни дни, особено подходящи за разходка в планината:

“В момента от планината над София се наслаждаваме на есенния залез, който сега откривам за първи път. Преди, освен Черноморието, посетих Пловдив, различни СПА курорти. Лятото естествено е доста оживено – много хора, коли, но българите са доста приятни и приветливи. Откривам постепенно и историческите забележителности и архитектурните паметници от отминалите епохи.“

Кое е първото положително нещо, което впечатлява Жул в България и дали е открил и някои не дотолкова приятни страни от бита ни?

“Приемът, непринудеността. От друга страна тук имаш възможност да хапнеш вкусни неща, независимо къде и по кое време на деня. Не си притиснат от времето. За краткия престой при посещенията ми в България, не бих могъл да дам оценка. По отношение на околната среда има известна разлика с Франция, където хората повече се грижат за опазването на природата. Що се отнася до София, тук е чисто, подредено. Откриваш едновременно модерния западен стил, който контрастира със старите трамваи и остарели автомобили. В същото време виждаш новите мотриси в метрото, които ги няма още в Париж. Впрочем, няма как да го опишеш, трябва сам да го видиш.“

Когато разказва за страната ни на своя приятел Артюр, успява да го заинтригува да посети България. Естествено, за броените дни, прекарани тук, той успя да разгледа само София и да се качи до Витоша:

“Ако трябва да направя сравнение с Франция, приятно ме впечатли, че метрото е много по-чисто. От друга страна, планината е съвсем наблизо, за разлика от Париж. Що се отнася до храната – тук можеш добре да си хапнеш, порциите са огромни. Не липсва и нощен живот. Е, магазините за хранителни стоки затварят рано, но градът е по-малък и не е толкова динамичен като Париж. Напомня ми за Бордо, много приятен, естествено не е съвсем като него. За толкова малко време не успях да събера много впечатления, но със сигурност ми се иска пак да дойда, ако ме поканят отново, разбира се. Бих се радвал да опозная повече и културата, която е различна от нашата.“

В края на срещата ни с Жул и Артюр разговаряме за историята и най-древната цивилизация по българските земи. И двамата изглеждат заинтригувани, когато научават, че в България могат да се докоснат до артефакти, свързани с най-старата европейска култура отпреди 8000 години. Обещават, че при следващото си пътуване насам непременно ще посетят тези не толкова известни в Европа места.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.11.2022 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: