Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Двойкаджиите атакуват ВУЗ-овете
Автор: Екип Ruse24.bg 10:00 / 16.05.2011Коментари (3)2177
© Impact Press Group
Двойкаджиите ще атакуват без страх матура по български език и литература утре и на втория зрелостен изпит в четвъртък, показа проверка в навечерието на съдбоносния за съвестните абитуриенти ден. Скалата за оценяване на националния тест ще е съобразена с нивото на слабите ученици. Колкото повече са двойките и тройките по български език, толкова по-ниска ще е летвата за шестица. Това сочат правилата за тазгодишния зрелостен изпит.

Точките, необходими за изкарване на оценки от тройка до шестица, ще бъдат определени едва след като всички писмени работи са проверени планира просветното министерство. Така експертите ще получат възможността да се съобразят с количеството на слабите оценки и да свалят летвата за шестица, за да не се стига до масов провал на ключовия изпит. Министърът на образованието Сергей Игнатов обеща, че всякаква възможност за нагаждане на оценките спрямо двойкаджиите ще изчезне, но едва след приемането на новия закон за училищното образование. "Ще дадем две години срок за адаптация на училищната мрежа. След това ще изготвим системата и за всяка оценка ще са нужни определен брой точки. За да вдигнем качеството, и матурата ще става по-трудна", заяви министърът.

Според експерти в образователната сфера обаче порочната практика за нагаждане на оценките трябва да спре спешно. "На матурата сравняваме учениците помежду им, а не според утвърдени стандарти", коментира депутатът от ДПС и член на парламентарната комисия по образованието Лютви Местан. Според него спешно трябва да се създаде стандарт за оценяване, за да е ясен предварително минимумът знания за постигане на "среден 3" на матурата. Само така няма да се изненадваме от резултатите в международните проучвания за нивото на средното образование PISA, подчерта Местан.

Експертите в съставянето на тестове също настояват просветното министерство да извади предварително скалите за оценяване на матурата. "Такъв подход обслужва единствено чиновниците, които имат интерес да се симулират високи постижения, за да се създава впечатление, че всичко в образованието е наред и не е нужно да се променя нищо", смятат експертите от образователен център "Бултест стандарт".

Тази година всички страхове за провал на матурата се изпаряват окончателно и заради кризата за студенти в университетите. Повечето големи вузове като УНСС и Софийския университет вече са провели предварителни приемни кампании и дори посредствени ученици са докопали добра оценка за кандидатстване, разказаха учители от столичните гимназии по време на семинар преди матурите, организиран от Инспектората по образованието в София. Двойкаджиите с място в университет масово записвали втора матура по география, за да отбият номера. Те смятали предмета за най-лесен и разчитали, че ще налучкат имената на два-три града и реки в България за тройка и ще се заемат спокойно с висшето си образование.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на SKCH
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Санирането на сградите
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: