Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Двойни убийци осъдиха България за единични килии без WC
Автор: Екип Ruse24.bg 09:35 / 12.07.2014Коментари (8)1476
©
Толумов
"Европейският съд по правата на човека е поразен от липсата на непосредствен достъп до тоалетна на затворниците в България, които излежават доживотни наказания. За удовлетворяване на физиологични нужди те използват пластмасови кофи с капаци, в единичните им килии няма и течаща вода. Дава им се възможност само 3 пъти дневно да посещават санитарни помещения, където да се измият."

Това се посочва в решението, с което Европейският съд в Страсбург осъди страната ни на 8 юли по жалби на Митко Харакчиев от изолатора в Стара Загора и на Людвиг Толумов от пловдивския затвор.

Първият изтърпява доживотен затвор без право на замяна за четири въоръжени грабежа, придружени с 2 убийства. Вторият е ликвидирал двама души, извършил серия обири и отнемане на кола и ще лежи до живот.

Властта у нас трябва да плати 4000 евро обезщетение на Харакчиев и 3000 на Толумов за нечовешко и унизително отношение и липсата на ефективни средства за защита в националното ни законодателство. Държавата дължи и 5600 евро разходи по производството. В сумата не се включват харчовете, които представителите ѝ са направили като страна в процеса.

"Харакчиев подаде жалба през 2011-а, а Толумов на следващата година. Съдът ги обедини в общо дело", каза адвокат Снежана Стефанова от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека в Пловдив.

Тя и колегата ѝ Михаил Екимджиев са били пълномощници на Харакчиев и Толумов. В Страсбург юристите са представили писмените изложения на клиентите си, свидетелски показания от други затворници с доживотни наказания, както и доклади на Хелзинкския комитет и на Европейския комитет по предотвратяване на изтезанията.

Евромагистратите констатират, че Толумов и Харакчиев са принудени да излежават присъдите си при лоша хигиена и вентилация, слабо осветление и отопление, некачествена храна и медицинско обслужване. Разрешава им се само един час разходка на ден на открито в ограничено пространство.

"При такова положение единственото, което можем да направим, е да деградираме", твърдят в жалбите си двамата убийци. Съдът в Страсбург приема като унизително и нечовешко отношение поставянето им в пълна изолация.

При всяко извеждане навън им слагат белезници на ръцете и краката без конкретна преценка дали има необходимост от тях.

"Тези мерки са в резултат на автоматично прилагане на национални законови норми, уреждащи затворническия режим, а не от съображения за сигурност, провокирани от поведението на двамата жалбоподатели", се посочва в решението на Евросъда. Магистратите приемат, че оценката на риска, която се прави всяка година на осъдените до живот в България, е изключително формална. Дори писменото съдържание на проверките било еднакво.

"Оценката би трябвало да се изготвя от специално обучени лица и психолог", обяснява адвокат Стефанова.

Нарушение на правата на човека се явява и липсата на социални контакти на Толумов и Харакчиев. Те могат да общуват единствено с други доживотни затворници. Нямат право да упражняват трудова дейност както останалите осъдени.

Според Страсбург съществуването на доживотна килия без право на замяна в България само по себе си не е проблем. Страната ни обаче погазвала Европейската конвенция за правата на човека, тъй като не дава възможност на осъдения до живот без право на замяна за преразглеждане на наказанието му и налагане на по-леко. Вариантите са доживотен затвор или опрощаване на остатъка от присъдата, дават пример от пловдивската асоциация.

"След 2012-а у нас се създаде формална практика за помилване на такива затворници от президента, но липсва регламент какво трябва да направят те, за да се възползват от това право", уточнява адвокат Стефанова. Европейският съд е категоричен, че българските власти следва да реформират правната рамка.

"Главният прокурор Сотир Цацаров би трябвало да възобнови делата на осъдените на доживотен затвор без право на замяна. Наложителни са и промени в НК и в нормативната система за изтърпяване на наказанията, които да бъдат съобразени с европейската практика", посочва адвокат Снежана Стефанова. Решението в Страсбург може да се обжалва от България в тримесечен срок пред Горната камара на Евросъда. Ако не бъде подаден протест, ще е окончателно.

Людвиг Толумов вече е информиран за спечеленото дело. Той е сочен за един от най-опасните бандити у нас. През 2000 г. заедно със съучастника си Иван Серафимов-Сладкото извършва серия престъпления. 18-годишната Руждие Юсеинова от пловдивското село Православен е била зверски изнасилена и намушкана 8 пъти от двамата престъпници. По чудо момичето оцеляло. Годеникът ѝ Севгин Мюмюн, на 20 г., обаче бил ограбен от Толумов и Сладкото, пребит и умъртвен с два куршума. В списъка на смъртоносния тандем са и няколко обира на шофьори. През юли 2000 г. Людвиг ликвидирал Серафимов, тъй като бил убеден, че той ще го изпревари.

В момента екзекуторът е в крилото на доживотно осъдените в пловдивския затвор. Началникът на затвора Божил Иванов научи от "24 часа", че Толумов е водил дело срещу България в Страсбург и е спечелил.

По думите му затворникът не е имал досега претенции към управата. Дадена му е възможност да участва във всякакви общи мероприятия. Толумов се включил в изработването на мартеници и изписването на великденски яйца. Провеждал е и беседи с психоложката на изолатора Нина Гълъбова, при това не веднъж на две години, както твърдял в жалбата си до Страсбург. Последният разговор с нея бил преди десетина дни.

46-годишният Митко Харакчиев, който е в старозагорския затвор, също е научил за решението на Евросъда. Той е бил бизнесмен, търгувал с млечни продукти. Фирмата му обаче фалирала и започнал да се занимава с измами. Завличал производители, от които вземал стока на консигнация.

Влязъл зад решетките, но след пускането му на свобода извършил четири въоръжени обира на шофьори на микробуси. Двама от тях застрелял. Мъж от село Граф Игнатиево и пловдивчанин се отървали на косъм от смъртта, тъй като бандитът използвал стар пистолет, който засичал и не можел да произведе повторен изстрел.

При постановяването на решението си Европейският съд подчертава факта, че Харакчиев е подложен на репресия от администрацията на старозагорския затвор. Причината е, че води множество дела срещу нея.

Той е пуснал жалба в административния съд за това, че не може да гледа филми с останалите осъдени до живот. Повод за друго оплакване е, че управата го лишила от възможността да почерпи събратята в изолирания сектор с трюфели за рождения си ден.

Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.07.2014 г.
+2
 
 
Престъпници,колкото искате !
+2
 
 
Предлагам по един челн от семействата на двамата адвокати да бъде убит и след това за сметка на тези същите адвокати на съответните убийци да им бъде осигурен затвор на хотелски начала с целия му лукс. Този Екимджиев наистина мина всякакви граници. Тези двамата адвокати нормални ли са? Те задават ли си въпроса как се чувстват роднините на убитите? Или за тях по-важни са парите, а моралът кучета го яли.
-1
 
 
Кой от двамата на снимката е престъпника?
+5
 
 
Въх, Божеее! Тези нечовеци искат човешко отношение! Що не им организират нещастен случай?
+6
 
 
Такива с доживотни присъди трябва да им се отнемат всякакви права без право на глас и замяна на присъдите им със смърт. Предпочитам парите ми от данъци да отиват в училищата да хранят децата от колкото затворниците. Затворниците да почнат да си изкарват прехраната със труд и заплата а не да ги хранят на аванта.
+9
 
 
Колко повече могат да деградират от това.. убийци рецидивисти? Доживотните присъди за такива масови убийци трябва да се заменят със смъртни присъди, защото е грехота да се плаща доживотна издръжка за такива изроди!!!
+10
 
 
Ще серете в кофи не само ами и трябва да ги изяждане ваща мама!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: