Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Джиков: Новите технологични карти ще са в интерес на земеделските производители
Автор: ИА Фокус 17:18 / 10.03.2023Коментари (0)388
©
Новите технологични карти за основните култури в страната са модел, който ще позволи да се правят промени и ще осигурят гъвкаво управление на интервенциите по Стратегическия план и определянето на компенсаторните ставки на държавните помощи при различни пазарни сътресения, в интерес на земеделските производители. Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, който се проведе в Аграрния университет в Пловдив. "Моделът, който отчита извършваните агротехнически мероприятия, цени и производствени разходи, не е краен и при необходимост са възможни промени, които ще се правят заедно с бранша. Това ще бъде основата за актуализация на Стратегическия план“, добави заместник-министърът, информираха от пресцентъра на ведомството.

Във връзка с подпомагането през настоящата година на земеделските производители за преодоляване на последиците от войната в Украйна, Тодор Джиков подчерта, че министерството планира и тази година стопаните да бъдат подпомогнати с 426 млн. лева, колкото беше заложено и през 2022 г. С цел подкрепа на сектора, агроминистерството реши 50% от този бюджет да бъде разплатен към фермерите преди старта на пролетната кампания заради повишените разходи за торове, горива, заплати и семена. "Волята на служебния кабинет е да изплати цялата помощ от 426 млн. лева. В момента отпускаме 50 на сто от тази помощ, след няколко месеца, когато има възможност в бюджета, ще се отпуснат останалите средства“, коментира Тодор Джиков.

На Консултативния съвет стана ясно, че днес нотификацията за тази помощ ще бъде изпратена на Европейската комисия, а скоро ще бъде обявен приемът.

Заместник-министър Джиков посочи, че след анализ на ценообразуването ще бъде намерено решение на проблема с повишените цени за напояване.

Представителите на Министерството на земеделието информираха земеделските производители за актуалните законодателни промени, подготвяни в момента, както и измененията в предвидените за 2023 г. държавни помощи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: