Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Джиков: Новите технологични карти ще са в интерес на земеделските производители
Автор: ИА Фокус 17:18 / 10.03.2023Коментари (0)402
©
Новите технологични карти за основните култури в страната са модел, който ще позволи да се правят промени и ще осигурят гъвкаво управление на интервенциите по Стратегическия план и определянето на компенсаторните ставки на държавните помощи при различни пазарни сътресения, в интерес на земеделските производители. Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, който се проведе в Аграрния университет в Пловдив. "Моделът, който отчита извършваните агротехнически мероприятия, цени и производствени разходи, не е краен и при необходимост са възможни промени, които ще се правят заедно с бранша. Това ще бъде основата за актуализация на Стратегическия план“, добави заместник-министърът, информираха от пресцентъра на ведомството.

Във връзка с подпомагането през настоящата година на земеделските производители за преодоляване на последиците от войната в Украйна, Тодор Джиков подчерта, че министерството планира и тази година стопаните да бъдат подпомогнати с 426 млн. лева, колкото беше заложено и през 2022 г. С цел подкрепа на сектора, агроминистерството реши 50% от този бюджет да бъде разплатен към фермерите преди старта на пролетната кампания заради повишените разходи за торове, горива, заплати и семена. "Волята на служебния кабинет е да изплати цялата помощ от 426 млн. лева. В момента отпускаме 50 на сто от тази помощ, след няколко месеца, когато има възможност в бюджета, ще се отпуснат останалите средства“, коментира Тодор Джиков.

На Консултативния съвет стана ясно, че днес нотификацията за тази помощ ще бъде изпратена на Европейската комисия, а скоро ще бъде обявен приемът.

Заместник-министър Джиков посочи, че след анализ на ценообразуването ще бъде намерено решение на проблема с повишените цени за напояване.

Представителите на Министерството на земеделието информираха земеделските производители за актуалните законодателни промени, подготвяни в момента, както и измененията в предвидените за 2023 г. държавни помощи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: