Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
ЕК: Отлагайки изпращането на плановете си, страните подлагат на риск субсидиите на фермерите
Автор: Екип на Ruse24.bg 15:35 / 24.01.2022Коментари (0)406
©


Трябва да е ясно едно нещо - по предложението ни новата Обща селскостопанска политика (ОСП) стартира още през януари 2021 г. Към днешна дата нейното прилагане ще започне на 1 януари 2023 г.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Вече имаме 2 години закъснение за ОСП. В този смисъл, ако повече страни членки отлагат изпращането на стратегическите си планове, ще подложат на риск помощта си към фермерите. И мисля, че страните членки знаят за какво става въпрос. Трябва да е ясно, че колкото по-рано го пратят, толкова по-добре. Това коментира експерт от Европейската комисия (ЕК) по време на уебинар на Ag-Press, в който и Агри.БГ взе участие.

Темата на събитието бе “Как ОСП се представя и какви уроци научихме?”.

Експертите припомниха, че ЕК ще проследява прогреса на стратегическите планове. Важно е да се отбележи, че страните членки трябва да имат таргети и индикатори за резултатите, които искат да постигнат в периода 2023-2027 г. Също така всяка година ще изпращат доклади за свършеното.

“ЕК ще разглежда и ще дискутира прогреса с държавите членки. Също така всяка втора година се предвижда ревю за свършената до момента работа. Това ще е и повода на ЕК да пита за представяне на екшън план, така че да е сигурна, че прилагането на политиката върви по стратегическия план”, обясниха от Комисията.

Към момента са подадени 19 стратегически плана. Крайният срок беше 1 януари 2022 г., но не всички всички страни членки, в това число и България, успяха да изпратят драфтовете си.

“Няма да има проблем що се отнася до честността при оценяване на закъснелите стратегически планове. Трябва обаче да кажем, че ЕК се надяваше да получи всички 28 плана до 1 януари 2022 г. Това не се случи. За нас не е проблем, ако има закъснение от няколко дни или седмица. По-важното е, че имаме проблем с бюджета и съответно субсидиите на фермерите, ако не получим тези планове. А фермерите имат нужда да знаят какво пише в тях, за да бъдат готови за 2023 г.

В тази връзка се свързахме и с държавите членки, които все още не са изпратили плановете си. Уверихме ги, че трябва да побързат с изпращането им, така че да гарантират субсидиите за фермерите си. Те ни увериха, че в следващите седмици ще получим плановете им. Едва когато имаме всички стратег планове ще имаме възможност да видим какво ще бъде кумулативното въздействие на ОСП”, добавиха още от ЕК. А ние пък се питаме дали няма да излязат криви сметките на България, след като министър Иван Иванов анонсира, че планът ни ще бъде изпратен чак в края на февруари или март към Комисията?

На въпрос на журналист относно адресиране на проблемите в стратегическите планове и справянето с тях от ЕК отговориха:

“Да, плановете трябва да адресират проблеми. Ако страните игнорират важни моменти, които ние дадохме като препоръки, ще го отбележим като забележка и ще има нужда от промяна. В момента ЕК прави обзор на получените стратегически планове и ще излезе с информация затова как са се справили те до края на март 2022. Някои от важните проблеми са намаляване на емисиите и пестицидите. Тук обаче трябва да е ясно, че ОСП е политика, която подпомага земеделците за справяне с различни проблеми. Но тук идва и ролята на държавите членки.

Няма как само с ОСП да се справим с различните проблеми. Страните трябва да направят свои вътрешни програми, които да подпомогнат процеса. Това е също нещо, за което ще следим в стратегическите планове”, коментираха експертите в събитието.

Те заключиха, че един стратегически план трябва да съдържа три основни елемента - посока, скорост на изпълнение и цялостен бекграунд.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигранти и бежанци
Проблем с недостига и износа на лекарства
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: