Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
ЕК готви обща платформа за всички европейски фермери
Автор: Екип на Ruse24.bg 10:38 / 01.09.2020Коментари (0)222
©
Иновациите са ключови за селскостопанския сектор, за да продължи конкурентното  производство на храна и да се съхранят земеделските райони. Системите за земеделско познание и иновации (AKIS) ще помогнат на фермерите и земеделските общности да се справят с предизвикателствата на времето, убедени са от Европейската комисия.

5-те агротехнически иновации, които привлякоха вниманието на специалистите

Това, което създава трудности пред масовото прилагане на иновации в селскостопанския сектор, е, че те често остават непознати и скрити от хората, за които са предназначени. 

"Затова имаме нужда от устойчива и отворена платформа на европейско ниво, където всички проекти може лесно да се открият и да бъдат описани на достъпен език, за предпочитане на местния", казва Силвия Бърсенс, която е част от проектите EURAKNOS и EURIKA от рамковата програма Хоризонт 2020.  

Националните платформи на знанието играят ключова роля за доброто функциониране на AKIS.

Тези платформи отчитат местните потребности и могат да обрисуват мрежи и проекти на регионално и национално ниво. Ако тези бази данни може да се свържат в една широка платформа за целия ЕС, можем да постигнем сериозни резултати по отношение на иновациите в селското стопанство, смята Бърненс. За да бъдат съвместими обаче, те трябва да бъдат написани по единен IT стандарт.

Литва е една от страните членки, която развива национална иновационна платформа. Тя има TITRIS – услуга, която събира на едно място резултатите от иновационни проекти в цяла Литва, както и друга релевантна информация.

"Стартирахме селскостопанската оперативна група Gate of Innovations през 2019 г. Това доведе до създаването на TITRIS – система, в която може да намерите информация за резултати и изследвания в сферата на приложните иновации. Използвайки TITRIS, консултантите могат да открият актуална информация, с която да обосноват ползите от една или друга иновация пред фермерите. По този начин се осигурява прозрачност на всички литовски и международни проекти", казва Гинтар Кучинскиене от Head of Innovation Support Service.

TITRIS е отворена система. Достъпна е на литовски и английски език. Цялата информация се черпи от фермери, изследователи и лидери на проекти. Тя задължително минава проверка от експерти, които дават обратна връзка. Освен че е надеждна, информацията трябва да е ясна, кратка и да има потенциала да се използва веднага в практиката, допълва Гинтар.

Ползите от TITRIS са очевидни.

Платформата дава достъп до актуална информация на всеки консултант и фермер в Европа. Те могат да свалят модули за обучение и да се свързват с експерти в своята сфера в целия ЕС. Второ, тя позволява да се поддържат контакти с колеги от други страни членки. Подпомага разрастването на контактните и съществуващите социални мрежи. На трето място, платформата предоставя възможности за обучение. Образователните институции, на свой ред, могат да използват най-новите изследвания и проекти, за да обучават бъдещите консултанти и фермери.

Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.



 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Агроиновации: Сензори към машината улесняват работата на лозари

Ползите и минусите на цифровите решения във фермата

Фермери, вижте какво ще ви питат по време на преброяването

 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: