Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
ЕП обсъди петициите на двама българи заради недопускането на България в Шенген
Автор: ИА Фокус 20:50 / 18.07.2023Коментари (0)335
©
Комисията по петиции на Европейския парламент обсъди петициите на двама българи заради недопускането на България в Шенген. Това съобщи Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, член на Комисията по петиции, зам-председател на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи. 

“Току що в комисията по петиции в Европейския парламент обсъдихме две български петиции относно правото ни да се присъединим към Шенгенското пространство. Това се случва само седмица, след като с гласуваната нова резолюция Европейският парламент декларира безапелационната си подкрепа за пълноправното членство на България и Румъния. Както личи и от проведеното изслушване, темата остава сред акцентите в дневния ред на евродепутатите. Днес обсъдихме въпроса и с представители на Европейската комисия и водещи преподаватели в областта на Шенгенското пространство. Всички се обединихме около тезата, че България и Румъния изгубиха твърде много време по пътя към своето пълноценно интегриране в свободното пространство без граници.  Това са 12 години, в които гражданите на двете държави – близо 26 милиона души, са подложени на несправедливи, дори бих казал, унизителни двойни стандарти. Дискриминацията, на която сме свидетели, е резултат не просто от неспазване на критериите за присъединяване – с ветото, което ни налагат две държави членки се нарушават базисни принципи и ценности на Европейския съюз.

Ние не сме втора ръка европейци! От неприемането ни в Шенген страдат не само гражданите, но и бизнесът. Пряко потърпевши са превозвачите, туризмът... Нанасят се щети и на околната среда.

Заради времето, което отнема чакането на българо-румънската граница, например превозвачите ни губят 150 милиона евро годишно. Присъединяването ни към Шенген на практика ще означава по-малко опашки по границите, по-бързо придвижване на хора и услуги, което от своя страна ще доведе и до намаляване на разходите и в крайна сметка до по-висока ефективност за сектори като транспорт, логистика, туризъм. Сектори, които са гръбнакът на Европа!

По време на дискусиите изразих мнението, че ако има пропуски в сигурността на Шенген, то решението не бива да се търси в затягане и усложняване на вътрешнограничните проверки, а в увеличаване на сигурността на външните европейски граници. Именно заради това Европейския съюз се нуждае от България и Румъния в Шенген!, пише още Емил Радев.

Още по темата: общо новини по темата: 474
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: