Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Единственият по рода си музей на пещерите в Югоизточна Европа отваря врати преобразен
Автор: Стоян Маджиров 11:04 / 13.10.2019Коментари (0)725
Единственият по рода си музей на пещерите и пещерното дело в Югоизточна Европа отваря врати за туристически посещения след пълно преобразяване. 39 години след построяването си, Музеят на родопския карст в Чепеларе е напълно ремонтиран с над 1.1 млн.лв., осигурени чрез управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството  програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020 г. 

Проектът "Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция" (INTEGRA_TOUR), цели  да съхрани и подобри местната култура, паметници, природни туристически ресурси и да популяризира форми на туризъм, както и да покаже различните култури, обичаи, начин на живот, традиционни знания и занаяти. Музеят е с изцяло нов дизайн на всички помещения в сградата и ново оборудване. Изключително впечатляваща и атрактивна е новата декорация, имитираща карстова пещера с отливки. Музейните експонати са разположени и аранжирани върху съвременни нови стъклени шкафове, изложбени маси, полици и витрини. Пространството в централната зона на музея е преустроено в мултимедийна зала. Положени са също нови настилки, стенни облицовки и тавани. В стените са вградени ниши за излагане на експонати. Обособено е помещение за сувенири. Подменени са ВиК, електрическата и отоплително-вентилационните инсталации. Изградени са нови озвучителна и пожароизвестителна инсталации.

Музеят на родопския карст притежава богата експозиция минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, различни видове скали и пещерни образувания. В отдела по пещерна палеонтология, са показани какви животни са обитавали пещерите. Посетителите могат да видят възстановен изцяло от естествени кости скелет на пещерна мечка, както и част от долна челюст на леопард, която е най-старата кост от такова животно, намерена в цяла Европа.

По проекта е доставен уред за холограмни изображения и модулна сцена снабдена с прожектори и озвучителна система. Сцената е разположена на пл. "Олимпийски“, в центъра на град Чепеларе, и ще служи за изнасяне на беседи и провеждане на различни мероприятия на открито.

Извършена е и  реконструкция и благоустрояване на пространството около Паметника на загиналите във войните чепеларци. Оформена е паркова среда с алеи и стъпала. Изградено е алейно осветление и скрити в терена ефектни осветителни тела. Изграден е и амфитеатър за беседи на открито с места за сядане на посетители. Монтирано е оборудване за светлинно-звуков спектакъл "Звук и светлина – паметта на Чепеларе“. Представлението акцентира върху величието на историята, на важните моменти от битките при освобождението на Родопите, както и върху развитието на Чепеларе през годините и до днес.

По проекта се проведе и задълбочено маркетингово проучване на туристическите културни и природни обекти на територията на община Чепеларе. Разработена е уеб платформа за работа в мрежа на общността. Основна цел е създаването, развитието и популяризирането на портал за палеонтологичната идентичност на трансграничната зона, в който любители и професионални палеонтолози могат да контактуват и да си сътрудничат в ученето, науката и т.н.  Изработено е смартфон приложение, достъпно за всички потребители със смартфони. На базата на QR кодове e представена информация за туристически обекти с културна и природна стойност.

Разработена е открита база данни за културни палеонтологични активи на Чепеларе и Просочани, Гърция.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: