Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Едно неправилно паркиране ти коства сделка за продажба на автомобила или апартамента
Автор: Екип Ruse24.bg 10:26 / 23.04.2023Коментари (1)415
©
Какво е общото между неправилното паркиране и решението да продадеш апартамента или колата? Това е наложената глоба от КАТ. Ако не си я платил, нямаш право да продаваш собствеността си. Промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, пуснати от Министерството на финансите за обществено обсъждане, разбуниха духовете и предизвикаха остро възражение от страна на омбудсмана Диана Ковачева, пише " Стандарт". Тя е категорична, че ако бъде прието предложеното изменение в закона, това ще доведе до непропорционално ограничаване на правата на гражданите като страни по сделки за прехвърляне на имоти или МПС за сметка на улесняването на събираемостта на глобите. Ще бъде ли достатъчно възражението на обществения защитник, за да се спрат измененията, които ще вгорчат живота на гражданите, ще увеличат работата на нотариусите, но пък може да вкарат някой лев допълнително в хазната?

Какво предвиждат промените

Апартаменти и автомобили да не могат да бъдат продавани, ако собственикът има някакви задължения към държавната хазна, включително неплатени глоби на КАТ. Да направят проверка дали е "чист" човекът, който иска да направи сделка за собственото си имущество, ще бъдат натоварени нотариусите. Те ще трябва да удостоверят по електронен път в НАП за наличие или липса на подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Те ще трябва да влязат в досието, което всеки данъкоплатец има в информационната система на приходната агенция. Продажбата на имота или колата, както и учредяването на ипотека, ще става след плащане на задълженията. Нотариусите ще проверяват за наличието на всички видове задължения на продавача, а не само дължими данъци, мита и задължителни осигурителни вноски, както е в момента. Така продажба на имот или автомобил няма да може да се осъществи дори собственикът да има глоби към КАТ, които са предадени за събиране от НАП.

В момента жилища и коли не могат да бъдат продавани само ако собственикът има просрочени задължения за данъци, мита и осигурителни вноски. Недвижими имоти не могат да бъдат включвани в капитала на търговски дружества и върху тях не могат да бъдат вписвани ипотеки, ако собственикът има просрочени налози към държавната хазна. Но липсата на данъчни задължения се удостоверява само с подписването на декларация пред нотариуса. При продажба на автомобил нотариусът проверява само в информационната система на Министерството на финансите дали собственикът има някакви задължения за данъка за автомобила, данък сгради и такса смет. но често се случва при сделки с имоти и коли продавачът да подпише декларация с невярно съдържание, че няма задължения към бюджета, става ясно от мотивите на Министерството на финансите.

В тези случаи публичните изпълнители към НАП уведомяват Прокуратурата за съмнение за извършено престъпление. Но санкцията, предвидена в Наказателния кодекс, често не съответства на ощетяването на държавата. В определени случаи служителите на НАП завеждат искове в съда за обявяване на продажбата на имота или автомобила за недействителна. Но процесът е трудоемък и нерядко до приключване на делото с влязло в сила решение, част от задълженията се погасяват по давност.

Законът дава възможност при сделка с имот или автомобил, ако продавачът има задължения за данъци или осигуровки, купувачът да ги плати, но да ги приспадне от цената, за която са се договорили, пише "Труд". Но за да вземе цялата цена от сделката, често продавачът лъже и подписва декларация, че няма дългове.

Проверка на случаен принцип от НАП-София е показала, че в резултат на тези нарушения само за два месеца щетата за държавния бюджет е в размер на 6,4 млн. лв. Ако при проверката в данните на НАП нотариусът установи, че продавачът има задължения, в самия договор за сделката може да бъде записано, че купувачът превежда част от цената в държавната хазна и така плаща борчовете на продавача, а само останалата сума превежда на стария собственик.

Становището на омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до финансовия министър Росица Велкова във връзка с публикувания за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). В него проф. Ковачева обръща конкретно внимание на предложеното изменение на чл. 264 от ДОПК, според който сделките за недвижими имоти и автомобили няма да бъдат изповядани, ако собственикът има задължения към държавната, включително и за неплатени глоби.

Омбудсманът е категорична, че това ще доведе до непропорционално ограничаване на правата на гражданите като страни по сделки за прехвърляне на имоти или МПС за сметка на улесняването на събираемостта на глобите.

"Видно от мотивите към законопроекта, изменението в горепосочената разпоредба се предвижда поради зачестилите случаи, в които при прехвърляне и учредяване на вещни права върху недвижими имоти и прехвърляне на собствеността върху МПС, гражданите умишлено не декларират задълженията си при изповядване на сделката. Предлага се нотариусите да извършват проверка по електронен път в НАП за установяване наличието или липсата на подлежащи на принудително изпълнение публични задължения на прехвърлителя/учредителя на вещни права и в случай че установят такива, да пристъпват към изповядване на сделката след тяхното заплащане или при изрично вменяване на задължението в нотариалния акт/договора за покупко-продажба купувачът да внесе дължимата сума в съответния бюджет“, пише Диана Ковачева.

Тя допълва, че информацията обхваща всички, подлежащи на принудително изпълнение публични задължения на лицата, а не както предвижда действащата към момента разпоредба - задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски. "Освен че липсват аргументи за разширяването на кръга на задълженията, за които ще бъде заменено декларирането с извършване на проверка от страна на нотариусите преди изповядване на сделка, самите задължения не са точно и конкретно определени. При така предложената редакция на разпоредбата тези публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, включват и глоби, без да се отчита, че гражданинът може да не е разбрал, че е бил глобен /каквито случаи често се срещат/, да е платил, но системата да не е отчела плащането /има такива постъпили в институцията жалби/, за глобата да е изтекла погасителната давност, да не е съгласен с наложената глоба и да обжалва и т.н.“, подчертава омбудсманът.

Проф. Диана Ковачева обръща внимание, че това на практика е принудителна административна мярка, защото дори и да не е съгласен с наложената глоба, гражданинът би предпочел да плати, за да може да сключи сделката, отколкото да чака например да приключи съдебното производство за обжалване на глобата.В становището си до финансовия министър проф. Ковачева подчертава, че събирането на публичните задължения към държавата, част от които са и наложените глоби, е задължение на органите на изпълнителната власт, за което имат и предвидени съответни правомощия. Тя посочва, че с предлаганото изменение и нотариусите на практика придобиват определени функции, присъщи на публичните изпълнители, защото след проверка за наличие на задължения ще осъществяват форма на принуда за плащане като не изповядват сделка или вменяват задължение за плащане в самия нотариален акт или договор.

"Както посочи и Конституционният съд в произнасянето си с решение по искане от институцията на омбудсмана (конст.д.№11/2020 г.), обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за  фактическо санкциониране на гражданите“, пише общественият защитник. Допълва още, че докато изискването да са платени данъци, мита и задължителни осигурителни вноски, за да се прехвърли собствеността върху недвижим имот или МПС, е обяснимо, то разширяването на задълженията с промяната в разпоредбата и включването и на глобите в тях е неоправдано и непропорционално на санкцията - да не се изповяда сделката или да се вмени задължението за внасяне на съответната сума в бюджета.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.04.2023 г.
0
 
 
За продажба на автомобил-има логика.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: