Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Екоминистърът за взрива на "Нова Каховка": Черно море е чисто, всички могат да се къпят
Автор: Екип Ruse24.bg 18:29 / 13.06.2023Коментари (0)364
© bTV
"В контакт съм с правителството на Украйна, Молдова и Румъния. Наблюдаваме ситуацията много внимателно. Засега няма основание за притеснение, но се наблюдава казусът постоянно. На местно ниво е екологична катастрофа“, заяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов по повод взрива на язовир "Нова Каховка“ в ефира на bTV.

"Няма причина за паника. Наблюдаваме не само брега, но и морето навътре. Правим и сателитни наблюдения. Всяко нещо, което има индикация, че се мести, може да бъде идентифициран“, успокои той.

"Морето е чисто, всички могат да се къпят. Могат да бъдат спокойни, че ако се случи нещо, ще бъдат предупредени“, посочи министърът.

Той коментира, че у нас няма риск язовирите да прелеят. По думите му язовирите са пълни и се изпускат контролирано, а наводненията на места са резултат не от препълване на реките, а от самите дъждове.

На въпрос защо Русия ни блокира да домакинстваме климатичната конференция, той бе категоричен: "Това е чисто политическа конфронтация, свързана с войната. Те блокират всички страни от източноевропейската група. Жалкото е, че ние бяхме най-подготвената страна“.

"Всеки иска да избегне въпросът за предоговарянето на ПВУ. Ние намаляваме реално емисиите от въглищния сектор с темп, който е по-висок, отколкото този ангажимент, за който спорим. Казали сме, че ще намалим с 40%, а реално намаляваме с по-голям дял, просто защото конкуренцията на електроенергийния пазар е такава, че свива вълновидното производство. 2026 г., когато трябва да завърши този цикъл, ние ще сме надминали тези проценти“, каза министърът.

Той коментира и презастрояването на природните паркове. "Мой личен приоритет е да бъде прекратено строителството в планините, особено мегапроекти. Това да се строи по билото на планината – това е израз на национална малоценност“, заяви Юлиан Попов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: