Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Екосхеми: Възможни ли са промени в екологичното поддържане на трайните насаждения?
Автор: Екип Ruse24.bg 12:12 / 21.02.2023Коментари (0)205
©


Екосхемата за екологично поддържане на трайните насаждения е доста спорна и най-вероятно ще се наложи изменение в Стратегическия план, заяви на разяснителна среща със земеделци от сектор „Плодове и зеленчуци” в Пловдив съветникът на агроминистъра Светлана Боянова.

Всичко за Кампания 2023

По думите на земеделците именно екосхемите в новия програмен период са горещият картоф в Стратегическия план. Според производителя Цветан Цеков по начина, по който са разписани, те не работят – трудни и скъпи са и не кореспондират със своето име

„Ние говорим за екологичност, а в същото време според тази екосхема трябва да си разораваме междуредията, да засадим други тревни смески и да ги поддържаме. Какво по-добро от естествената растителност”, отправи запитване той към ръководството и експертите на Министерството на земеделието (МЗм).

Отговорът на директора на дирекция “Директни плащания” Аделина Стоянова беше, че не може да има естествен тревостой в междуредията, защото идеята е да се използват азотфиксиращи култури и се намаляват изкуствените торове

„Оставяте ивиците, които са по краищата на парцелите и не е задължително да засявате с азотфиксиращи култури, в естествен тревостой. Изискването е да не прилагате препарати за растителна защита и да ги поддържате чрез косене. За тях получавате допълнително подпомагане. Затова за трайните насаждения тук има две ставки. 

Първата е за изпълняване на практиките в междуредията, втората – за ивиците по краищата на градините. Може да изберете една от двете практики. За да получите подпомагане по екосхемата, не е задължително да изпълните и двете. Освен това екосхемите са едногодишни, нямате многогодишен ангажимент. Може да заявите дадена схема тази година, а на следващата да не го правите”, обясни експертът.

Изненадващ беше коментарът на служебния агроминистър, който изрази готовност да се преразгледат условията в екосхемата

Явор Гечев: Според мен може да има мярка, която да е за естествена растителност в междуредията. Приемаме предложението, нека го пресметнем. Може би ще можем да го оправдаем като екологична мярка, но не и по същия начин, както е с азотфиксиращи култури.

През новия програмен период 25% от директните плащания трябва да отидат за екосхеми. Те реално надграждат стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) и чрез тях земеделците могат да вземат допълнително субсидии към основното плащане. Може да видите подробно в презентацията касаещите сектор „Плодове и зеленчуци” екосхеми.



„Бюджетите по тях могат да бъдат преразпределяни в рамките на самите екосхеми без да е необходима промяна на Стратегическия план. Например, ако в някоя от екосхемите сме планирали повече площи, отколкото действително могат да бъдат заявени, бюджетът от тази екосхема може да бъде преразпределян към бюджета на други екосхеми в рамките на директните плащания, в които има недостиг.

Ако не успеем да ги преразпределилм, можем да прехвърлим част от тези средства към втори стълб – "Агроекология", но отново за екологични мерки. Парите в бюджета за екология могат да бъдат похарчени само за екология, уточни Аделина Стоянова.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: