Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Екосхеми: Възможни ли са промени в екологичното поддържане на трайните насаждения?
Автор: Екип Ruse24.bg 12:12 / 21.02.2023Коментари (0)218
©


Екосхемата за екологично поддържане на трайните насаждения е доста спорна и най-вероятно ще се наложи изменение в Стратегическия план, заяви на разяснителна среща със земеделци от сектор „Плодове и зеленчуци” в Пловдив съветникът на агроминистъра Светлана Боянова.

Всичко за Кампания 2023

По думите на земеделците именно екосхемите в новия програмен период са горещият картоф в Стратегическия план. Според производителя Цветан Цеков по начина, по който са разписани, те не работят – трудни и скъпи са и не кореспондират със своето име

„Ние говорим за екологичност, а в същото време според тази екосхема трябва да си разораваме междуредията, да засадим други тревни смески и да ги поддържаме. Какво по-добро от естествената растителност”, отправи запитване той към ръководството и експертите на Министерството на земеделието (МЗм).

Отговорът на директора на дирекция “Директни плащания” Аделина Стоянова беше, че не може да има естествен тревостой в междуредията, защото идеята е да се използват азотфиксиращи култури и се намаляват изкуствените торове

„Оставяте ивиците, които са по краищата на парцелите и не е задължително да засявате с азотфиксиращи култури, в естествен тревостой. Изискването е да не прилагате препарати за растителна защита и да ги поддържате чрез косене. За тях получавате допълнително подпомагане. Затова за трайните насаждения тук има две ставки. 

Първата е за изпълняване на практиките в междуредията, втората – за ивиците по краищата на градините. Може да изберете една от двете практики. За да получите подпомагане по екосхемата, не е задължително да изпълните и двете. Освен това екосхемите са едногодишни, нямате многогодишен ангажимент. Може да заявите дадена схема тази година, а на следващата да не го правите”, обясни експертът.

Изненадващ беше коментарът на служебния агроминистър, който изрази готовност да се преразгледат условията в екосхемата

Явор Гечев: Според мен може да има мярка, която да е за естествена растителност в междуредията. Приемаме предложението, нека го пресметнем. Може би ще можем да го оправдаем като екологична мярка, но не и по същия начин, както е с азотфиксиращи култури.

През новия програмен период 25% от директните плащания трябва да отидат за екосхеми. Те реално надграждат стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) и чрез тях земеделците могат да вземат допълнително субсидии към основното плащане. Може да видите подробно в презентацията касаещите сектор „Плодове и зеленчуци” екосхеми.



„Бюджетите по тях могат да бъдат преразпределяни в рамките на самите екосхеми без да е необходима промяна на Стратегическия план. Например, ако в някоя от екосхемите сме планирали повече площи, отколкото действително могат да бъдат заявени, бюджетът от тази екосхема може да бъде преразпределян към бюджета на други екосхеми в рамките на директните плащания, в които има недостиг.

Ако не успеем да ги преразпределилм, можем да прехвърлим част от тези средства към втори стълб – "Агроекология", но отново за екологични мерки. Парите в бюджета за екология могат да бъдат похарчени само за екология, уточни Аделина Стоянова.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Почина актьорът Матю Пери
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: