Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Екшън край язовир Цонево: Пияни бракониери опитаха да прегазят служители на ИАРА
Автор: Пламена Николова 08:56 / 30.10.2020Коментари (0)556
Пияни бракониери се опитаха да прегазят служители на сектор "Рибарство и контрол“ – Варна към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) по време на проверка край язовир "Цонево", научи Varna24.bg.

За екшъна разказа за медията ни началникът на сектора д-р Николай Георгиев.

"На 28 октомври около 16.30 часа при рутинна планирана проверка от служители на сектор "Рибарство и контрол“-Варна в акваторията на язовир "Цонево“ в местност Кара Асан, която се намира между селата Сава и Аспарухово, забелязахме синя лодка с извънбордови двигател. От лодката двама души вадеха хрилни мрежи с риба от язовира. Прибираха улова в чувал.

Дебело подчертавам, че във водите на язовир Цонево е абсолютно забранено стопански риболов с хрилни мрежи, т.е. тук имаме административно нарушение по Законът за рибарството и аквакултурите.

Спряхме нашия автомобил на черния път, бях с още двама колеги, и започнахме да ги наблюдаваме с бинокли. Бяха на стотина метри от нас, но не ни виждаха, защото бяхме в гората. Двете лица са добре познати на служителите на ИАРА с бракониерските си набези.

Като приключиха, двете лица излязоха с лодката на брега, натовариха чувала с рибата в багажника на колата, Land Rover Discovery. Прибраха също мотора на лодката, греблата, въжета и останалия инвентар, нужен за пускане и работа.

Изчакахме ги да си натоварят всичко в автомобила. Потеглиха по един черен път, който е извън чашката на язовира в посока на нашия патрулен автомобил.

Препречих пътя, за да не могат да ни заобиколят. Като се показаха, съответно подадохме знак да спрат.

Нашият автомобил е обозначен с отличителните знаци на агенцията, както и ние самите от шапката до обувките сме облечени с дрехи, които ясно и красноречиво говорят за това, че сме държавни служители.

Легитимирахме се, единия колега застана пред техният автомобил , а аз тръгнах към шофьорската врата на водача, за да му покажа картата си и да го помоля да слезе, за да извършим проверка и да поискаме да се легитимират.

Третият колега отиде в задната част на техният автомобил, за да може да отвори багажника и да извади това, което нас ни интересува.

При това в момента на смъкването на прозореца, двете лица се оказаха във видимо много нетрезво състояние. В момента,в който си показах картата, лицето зад волана само мръдна лоста на автомобила и даде рязка газ и буквално се опита да мине през колегата, който стоеше пред техния автомобил. Добре, че двамата колеги,с които бях са служители с над 10-годишен стаж в агенцията, и човекът сякаш очакваше какво ще се случи и се хвърли под нашият автомобил, за да избегне фаталният удар.

Аз скочих встрани, защото ако бях останал задните гуми щяха да минат през краката ми. Той не удари нашият автомобил в задницата, защото очаквах това да направи, а изкриви и удари техния автомобил в горско дърво. При удара се отвори багажника и всичко, което ни трябваше се изсипа в краката ни. Когато шофьорът видя, че аз съм зад неговият автомобил даде рязко назад с пореден опит този път да сгази мен и осъзнавайки, че те са двама, а ние трима, даде отново рязко напред, събори още едно дърво с колата си, дръпна ръчната, за да направи рязка маневра с колата си и с мръсна газ изчезнаха по черния път.

Загубихме ги, защото ни трябваха пет минути дя си поемем въздух и осъзнаем какво е можело да се случи.

Събрахме всичко, което изпадна от колата им като бракониерски инвентар и улов, излязохме в зона с обхват и сигнализирахме на тел. 112 полицията.

Дойде оперативна група, обяснихме кой е човека, веднага го намериха него и автомобила.

Последва прокурорско разследване. Оказа се, че лодката е крадена от друг човек. Работата беше Клондайк от 30-те години в Канада. Мислех, че такива неща тук не се случват, но явно в тези малки населени места още има каубойски изпълнения.

Надявам се на лицето да бъде повдигнато обвинение за опит за убийство. По нашето законодателство той е направил три административни нарушения. Усвоява рибен ресурс в обект, в който няма това право, превозва мрежи и риба, в което се нарушава друг член на Закана за рибарство и аквакултури и третото нарушение, не изпълнява разпореждане на държавни органи.

От полицейска гледна точка вероятно ще бъде подведен под наказателна отговорност за неспазване на разпореждане на държавен служител и опит за нанасяне на тежка телесна повреда или умишлено убийство на служител на ИАРА", разказа д-р Георгиев.

Той сподели още, че при предходни проверки, същите две лица са били засичани в лодката с пушки и истински късмет е това, че този път не са разполагали с оръжие и не се е стигнало да фатални последици.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: