Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ексклузивно: Нидерландия даде зелена светлина на България за Шенген
Автор: Петя Кузева 18:25 / 15.12.2023Коментари (0)2975
Нидерландското министерство на правосъдието току-що обяви, че е дало одобрението си България да се присъедини към Шенгенското пространство след продължителна съпротива срещу това решение.

“Радвам се да съобщя, че днес нидерланското правителството информира парламента за подкрепата си за присъединяването на България към Шенген. Нидерландия вече изрази подкрепата си за пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген в Румъния през декември 2022 г. Моите поздравления и на двете страни за добрата работа!", написа в X посланикът на Кралство Холандия в Румъния - Вилемейн ван Хаафтен.

По-рано през деня премиерът Николай Денков заяви от Брюксел, че очаква добри новини от Нидерландия за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. 

Писмото на ниделандското правителство вече е изпратено до парламента в Хага, а гласуването се очаква да е следващата седмица. България чака заветното "да" от Холандия цели 12 години.

Австрия продължава да не дава зелена светлина на България за пълноправно членство, Виена е склонна на първо време да ни пусне само във "Въздушния Шенген". 

"Междинното предложение на Австрия за влизането в Шенген на Румъния и България първо с въздушното пространство не разрешава огромния проблем с опашките по границите и става въпрос не само за загубено време, но и за изгубени пари и огромно замърсяване", категорична бе еврокомисарят по транспорта Адина Вълеан. 

"Европейската комисия е много твърда в това, че Румъния и България трябва да бъдат в Шенген", напомни тя. 

Румънската медия Digi24 пък написа днес: Присъединяването на България и Румъния може да бъде блокирано от Будапеща заради руския газ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече се обади на приятеля си Виктор Орбан в опит да разтопи ледовете с Будапеща. 

Премиерът на Румъния Марсел Чолаку заяви в петък, че се надява преговорите за присъединяване към Шенгенското пространство да бъдат завършени през следващите два дни.

Веднага след решението на Холандия Reuters коментира темата така:

Нидерландия се съгласи България да се присъедини към европейската Шенгенска зона без паспорти, съобщи в петък нидерландското министерство на правосъдието, с което сложи край на дългогодишното си противопоставяне на тази стъпка.

Преди това Нидерландия се противопоставяше на предоставянето на достъп на източноевропейската страна, като се позоваваше на опасения, свързани с корупцията и миграцията. Но министерството заяви, че България вече отговаря на условията за присъединяване към Шенген. 

Австрия все още се противопоставя на присъединяването на България към Шенгенското пространство, въпреки че в понеделник заяви, че е склонна да отстъпи някои позиции, като разреши пътуването със самолет в замяна на по-строга охрана на външната граница на ЕС.

Още по темата: общо новини по темата: 474
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: