Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експерт: Цените на храните ще вървят нагоре, държавата трябва да се намеси с непопулярни мерки
Автор: Екип Ruse24.bg 11:35 / 28.02.2022Коментари (0)375
©
"Няма как да останем без храна. Храна ще има, просто ще имаме постъпателен тренд към покачване на цените на храните. За хората, които са с по-ниски доходи, ще се създадат доста сериозни трудности. Може би ще се наложи държавата с доста непопулярни мерки да се намесва, за да се овладее ситуацията". 

Това каза пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата". Още е трудно да се каже колко ще бъде шокова инфлацията. Световните борси реагираха мигновено, още първия ден (на военните действия в Украйна - бел. ред.), но има и по-високи нива през февруари, особено за зърното, посочи Иванов. 

Сигурно е, че ще има възходяща тенденция при зърнените култури, най-вече при пшеницата и слънчогледа, слънчогледът се е върнал на най-високите нива заради лошата реколта през 2020 г., поясни той. По думите му много е важно каква ще бъде реколтата в южното полукълбо. Владимир Иванов напомни, че имаме добре развит зърнен сектор, който надвишава като обеми вътрешното потребление.

По отношение на храните в момента няма логистични проблеми, увери председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

"В момента няма дефицит от нищо. Има свръхпредлагане от всичко, но е ясно, че енергийните ресурси няма да се стабилизират, техните цени и сме свидетели на постоянна тенденция в посока нагоре. Колко бурна ще е тя, много зависи от това кога ще свърши този конфликт, как ще се развият нещата. Очакванията не са добри, негативни са. Със сигурност ще е тенденцията към повишаване, въпросът е колко рязко ще бъде".

На годишна база най-сериозно е поскъпването при млечните продукти – средно около 25%, при свинското месо и ориза нивата кореспондират с тези от същия период на миналата година, картофите се колебаят между 10 и 12%, даде примери Владимир Иванов. Цената на зелето е с над 50 на сто по-висока спрямо миналата година заради лоша реколта. При плодовете има около 15% по-високи цени. Най-сериозен е ръстът при пресните зеленчуци – домати и краставици поради много поскъпналото производство. При захарта нарастването е с 20%.

Владимир Иванов прогнозира, че на годишна база инфлацията у нас може да достигне двуцифрено число, но за шокови стойности говорим, когато има двуцифрени числа в рамките на месец.

"Зависи от това как ще приключи въпросното мероприятие и как ще се движи пазарът на енергийни ресурси", подчерта Иванов и допълни, че пазарът е всичко друго, но не и стабилен.

Има постоянна нестабилност и мощно нарастване. Ако това продължи достатъчно дълъг период, ще се стигне до сериозна декапитализация на европейските икономики, а по-малките икономики като нашата ще понесат и по-големи вреди, обобщи Владимир Иванов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: