Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експерт: Държавата трябва да плаща за PCR-тестовете
Автор: Екип Ruse24.bg 11:15 / 29.07.2020Коментари (0)1245
©
Здравният икономист Аркади Шарков коментира в "Преди всички" темата за новите средства за здравеопазване - над 250 млн. лева, обявени вчера от новия министър Костадин Ангелов.

Шарков, който е представител на Експертен клуб за икономика и политика, подчерта, че "половината са пари от нашия джоб - от резерва на Здравната каса. Другата част е целево финансиране, т.е. пари на европейските данъкоплатци. Тази възможност съществуваше и досега, въпросът е, че с оглед на промяната на политическата обстановка някои започват да слагат картите на масата."

На въпрос за евентуална актуализация на бюджета на НЗОК Шарков отговори, че в момента не се очаква актуализация, болниците не са достигнали своя лимит. Вследствие на намаления прием пари в резерва още има, но важното е какво ще се случи занапред от септември до декември. Разходите за лекарства са единствените, които нарастват, въпреки кризата.

Към момента се оказва, че ситуацията не е чак толкова лоша по отношение на лечението на болни от Covid-19 в интензивните отделения, отбеляза още Аркади Шарков.

Що се отнася до това дали болниците ще издържат, проблемът е в количеството. Голяма част от общинските болници по принцип не могат да приемат такива пациенти, допълни Аркади Шарков. 

На въпрос за спекула или изривяване на данни за Covid-19 Шарков каза, че единственото изкривяване може да се получи при приемане на пациент със съмнения за коронавирус, когато е лекуван по тази пътека, без още тестът му да е положителен. Така парите от тази пътека могат да отидат към съответното лечебно заведение, но не и към пациента.

"По-скоро предизборна, отколкото антикризисна мярка" - така Шарков окачестви общото увеличение на разходите спрямо администрацията.

Той отбеляза също, че започва напрежение между медицинските специалисти по въпроса кой е по-напред и по-назад на т.нар. предна линия.  

По отношение на ПСР-тестовете Шарков смята, че държавата и общините трябва да заплащат за тях, а не болниците. Те го правят, защото са принудени.

Шарков коментира и протестите:

"Един протест трябва да има ясен лидер. Тук лидерите станаха много и протестът започна да се размива в различни посоки. Първоначалният ефект по отношение на оставките беше постигнат. Въпросът е какво ще последва, ще има ли диалог."

Още по темата: общо новини по темата: 11879
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: