Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Eксперт: Пациентът е във фокуса на предоставянето на здравната грижа, а не пътеките
Автор: Живко Кръстев 14:46 / 26.03.2024Коментари (0)960
©
При здравеопазването, основано на ползите, пациентът е във фокуса на предоставянето на здравната грижа, а не количеството усвоени клинични пътеки. Това каза Адриана Дачева – експерт по социална медицина и здравен мениджмънт, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Подходът е измислен в Harvard Business School от Майкъл Портър и Робърт Каплан.

"От четири години активно се занимаваме с провеждане на обучения за здравеопазване, основано на ползите. Гордея се, че реално успяваме да приложим този подход в различни лечебни заведения“, заяви Дачева.

Подходът вече е тестван успешно в няколко клиники по офталмология, кардиология и онкология. "В момента екипът ни работи по разработване на пакетно заплащане в една клиника по ортопедия за смяна на тазобедрена става. Идеята е пакетът да бъде заплащан само тогава, когато е постигнат този резултат, който предварително се дефинира“, поясни експертът по социална медицина.

В момента здравеопазването е организирано с фокус количество, а не качество, посочи Адриана Дачева. "Това прави внедряването на този подход на едно по-глобяло ниво доста труден. Успяваме да правим пилотни проекти в конкретни клиники, които имат интерес да тестват подхода, и медицинските специалисти да се убедят, че този подход работи и че по този начин акцентът се поставя върху пациента“, обясни тя.

За да бъде прилаган този подход е необходимо съответното лечебно заведение да има подходяща интегрирана инфраструктура. "Когато един пациент дойде в клиниката, той трябва да може да получи всичко на едно място, а не да му направят снимка в една клиника, да го прегледат във втора, да го оперират в трета. Самите лечебни заведения са организирани като интегрирани лечебни секции, което прави самото предоставяне на лечебна грижа много по-лесно за пациента и много по-компактно“, обясни Адриана Дачева.

Когато всички тези процеси бъдат оптимизирани, реално се освобождава капацитет на хора. "Ако лекарите разтоварят част от нещата, които правят, а реално не са тяхна работа, това ще освободи време за разговор с пациентите и техните близки. Изключително важно е те да обръщат внимание на психиката на пациента, защото от нея зависи дали човек ще се излекува, или не“, подчерта експертът по социална медицина.

Според нея най-сериозният проблем в здравеопазването е неефективното разходване на средства. "В момента има все по-иновативни лекарствени продукти, които фармацевтичните компании произвеждат, но малка част от тях достигат до България, за съжаление. Нашите пациенти имат възможността да се лекуват с около 30 нови молекули годишно. Добре е да има отделен бюджет за редките заболявания, защото медикаментите там са изключително скъпи. Ако това се случи, може би все по-иновативни терапии за лечение на редки заболявания ще могат да бъдат реимбурсирани и в България“, смята Дачева.

Фокусът в здравеопазването трябва да бъде превенцията, а не лечението, подчерта тя. Българите нямат култура за профилактични прегледи, а това е задължително особено след определена възраст, когато се появяват рискови фактори за развитие на конкретни заболявания. "Ние, българите, имаме културното съзнание да не си обръщаме внимание до момента, в който нещо не ни се случи. Самото здравеопазване сякаш забравя тази профилактика. Ние сме една от малкото държави, в която все още няма действащи скринингови програми за рак. Нашият екип изготви три такива за три онкологични заболявания преди една година – нито една от тях все още не е внедрена и действаща. Не знам с какво да си го обясня. Дори те да бъдат внедрени, не знам колко хора биха се възползвали реално от тях“, заяви Адриана Дачева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: