Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експерт: Полицаите трябва да полагат някакви изпити, за да пишат актове на правилен български език
Автор: Екип Ruse24.bg 11:58 / 27.06.2022Коментари (1)352
©
За държавните служители е нужно да се въведе изискване да имат сертификат за писмено владеене на български език, каза днес във Варна за БТА Евелина Гечева, управител на образователния портал "Академика БГ“. Тя посочи, че причината да предлагат сертификати за държавните служители е, че много често в книжата им, а и на гишетата в институциите, могат да се видят груби правописни грешки. Полицаите също би трябвало да полагат някакви изпити, най-малкото за да пишат актове на правилен български език, допълни Гечева.  

Варна бе домакин за девети път на правописен маратон от Националната кампания "Бъди грамотен“. Организаторите от "Академика БГ“ бяха подготвили кратки тестове за всички възрастови групи, а тези, които се справяха без грешка, получаваха награди.  Гечева посочи, че причината да предлагат сертификати за държавните служители е, че много често в книжата им, а и на гишетата в институциите, могат да се видят груби правописни грешки.

Полицаите също би трябвало да полагат някакви изпити, най-малкото за да пишат актове на правилен български език, допълни Гечева.  Тя сподели, че при срещите на екипа с по-млади хора понякога вече се налага да обясняват, че месеците и дните от седмицата не се пишат с главни букви, за разлика от правилото в английския език.

Най-лошото е, че разговаряме с родители, които смятат, че българският вече не е нужен на децата, важното е да знаят английски, допълни Гечева. Експертът посочи, че освен с пълния член, българите имат проблеми с употребата на звучни и беззвучни съгласни, както и на двойните съгласни.

По думите й много често се бъркат о и у, когато са в началото на думата. Има разлики и при грамотността на различните възрастови групи, каза още Гечева. Според нея до 4 клас децата имат желание да учат, след това обаче нещата стават все по-несериозни, а тийнейджърите спират изобщо да четат книги. Лошото е, че много от младите хора не могат да напишат елементарен текст, да изложат свързани мисли в писмен вид, каза Гечева. Тя изрази съжаление, че не учим децата си да се гордеят с факта, че сме един от малкото народи с древна писменост. "Екипът ни не е срещу чуждоезиковото обучение, напротив, но този, който не знае майчиния си език достатъчно добре, никога няма да стане душевно богат, колкото и чужди езици да научи“, посочи Гечева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Първата стъпка трябва да е всички, които имат роднини в държавния апарат да бъдат уволнени. От потомствени служители в администрацията, администрацията е на това ниво. Поколения от неграмотни паразити, които не вършат нищо.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: