Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експерт: Противорадиационни укрития има във всеки един вход на панелните блокове
Автор: Екип Ruse24.bg 09:09 / 11.03.2022Коментари (0)769
©
Има много скривалища, които не са описани в списъка на използваемите бомбоубежища, публикуван вчера. Не е ясно каква е причината. Това заяви в "Денят започва" Андрей Иванов, бивш директор на "Гражданска защита".

По думите му класификацията първа и втора категория е вътрешноведомствена. Тя е зависимост в какво състояние са съоръженията и какви финансови средства ще се използват, за да бъдат пригодени системите в тях в идеален вид.

Иванов уточни, че до 1992 година има нормативен акт, в който се задължават във всички жилищни сгради и обществени сгради да се строят защитни съоръжения. Във всеки жилищен блок - в комплексите, в панелните блокове има противорадиационно укритие във всеки един вход. В какво състояние са те обаче е друг въпрос, защото поддържането им е задължение на етажната собственост. За съжаление по-голямата част не са в добро състояние, каза Иванов.

След 1992 година отпада задължението за строителство на такива съоръжения и става желание на инвеститора дали ще направи такова защитно съоръжение.

Според бившия директор на "Гражданска защита" през годините държавата не е отделяла почти никакви средства за наличните съоръжения, които общинска и държавна собственост. Целево са отпускани средства в периодите на войните в Югославия, Кувейт, Ирак, но средствата са били основно за козметични ремонти, за осигуряване на осветление, за поддържка на вентилационните системи.

В бомбоубежищата могат да бъдат изградени съоръжения за автономна работа и живот по време на война и по-конкретно за защита от поразяавщи фактори на ядрено оръжие.

Колко време може да се остане там зависи от състоянието на скривалището, каза Иванов.

"Може дълъг период от време да се живее. Но обикновено те са преднзначени за кратко да се влезе, да се защити населението от поразяващите фактори и след това да се излезе и да се води живот навън", каза той.

Иванов обясни, че поддръжката на скривалищата е задължение на собствениците, а в България може да се разделят на три – държавата, общините и частните собственици. Тяхно задължение е да поддържат защитните съоръжения, а контролът е възложен на службата "Пожарна безопасност и защита на населението“, допълни бившият директор на "Гражданска защита".

Още по темата: общо новини по темата: 3214
01.04.2024 »
01.04.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Издирват Пепи Еврото
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: