Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експерт: Вино под 5 лева не е от грозде
Автор: Екип Ruse24.bg 13:44 / 26.07.2015Коментари (3)325
© Ruse24.bg
Българинът обича да пие хубаво вино, но да не забравяме и това, че за него най-хубаво е виното, което сам си прави. Това каза Тодор Мадолев от Института за изследване на вино и спиртни напитки.

Оставяйки настрани шегата за хубавото домашно вино, експертът смята, че все пак българинът трябва да "опознае" виното в целия му блясък, защото по всички континенти вече има толкова хубави и интересни вина, професионално направени. И България постепенно възвръща полагащото й се достойно място на винената карта на света. "Защото тук - в този регион е люлката на винарството, тук имаме исторически доказателства, че седем хилядолетия назад се е произвеждало вино", каза специалистът.

У нас през по-голяма част от годината има слънце. Именно многото слънчеви дни правят нашето - българско вино така хубаво и интересно. "Слънцето е нужно, но не е само то, иначе в пустинята щеше да става най-доброто вино. За хубавото грозде е необходима и проветривост и подходяща почва, да има рязка температурна амплитуда и т.н., тъй нареченият тероар", обясни Мадолев.

Прекрасни и разнообразни условия имаме в почти всички региони на страната. Едва ли има толкова различни, но всяка със свой характер и качества на гроздето и виното области в друга страна по света. Мерлото в Ивайловград, например, е различно от това в Свищов, белите вина уж ставали по на север, но в последно време се появяват уникални и съвсем на юг, да вземем Сандански и Петрич. Нови сортове, които не са били пробвани в България изведнъж намират своя "любима" почва у нас.

Винарството се развива в България, въпреки недобрите икономически условия в момента, въпреки свитото търсене и потребление. "Ще дойде момент и то ще разцъфне, сигурен съм", убеден е Тодор Мадолев.

За това какво вино трябва да пием, той обикновено казва на изкушените потребители, че човек трябва да пита себе си. "Да пробва различни вина, защото е въпрос на вкус. А иначе не отрича, че жените предпочитат повече бели вина, а мъжете червени, но обяснява това със създадена традиция. Типично за българските червени вина е, че още с първата глътка усещаш как топлина се разлива по тялото ти. Когато гроздето е добре узряло, то е събрало слънчевите лъчи, които ни връща в по-студените и зимни дни. Но и през лятото червеното вино ни дава енергия, която не е само топлина.

Счита се, че белите вина са по-ароматни, по-леки, свежи, "тънки" и пивки, а червените са "горещи", "тежки" и "мъжки". Вече не е съвсем така. И червените вина носят неочаквани аромати, по света стават модерни червени, по-леки, с пролетен и плодов аромат и усещане за сладост дори и при сухите вина - нарича се "вкусов аромат", защото носът ни възприема присъствието, примерно на зрели, черни череши или други сладки плодове и предава усещането в мозъка ни, който го преобразува в сладостно възприятие. За съжаление, точно богатството на ароматите е почти непостижимо при правене на домашното вино. Изисква се специфично оборудване и много точно следене на процесите, охлаждане и т.н.

Колкото до белите вина, митът, че те са "женски" също отминава. В България през последните години започнахме да правим прекрасни бели и "силни" вина. В миналото технолозите ги оставяха на втори план, насочвайки своите усилия за успех при потребители от мъжки пол. Съдейки по опита, който има от износа на вино за САЩ, Тодор Мадолев предрича, че не само белите вина, но и розетата ще бъдат преоткрити от българина.

Връщайки се на домашното вино, може да се твърди, че българинът по традиция си го прави, но тази традиция вече не е чак толкова силна, това Мадолев обясни със загубващата се връзка между селото и града. Обаче, не пречи дори в градове да се "слага" домашно вино. В мазета на блокове, есента се пълнят не една или две бъчви. Но, произведеното професионално вино има много качества, които са недостижими в домашни условия. "Аз това съм се опитвал да обяснявам на тези, които са привърженици на домашното вино, но традиционното усещане за "моето си вино" е много силно у нас", посочи той.

Колкото до цената, експертът е категоричен, че бутилка, продавана под 5 лева най-често не може да се нарече вино. "Да, много често отиваме да търсим по-евтиното, но аз съм го казвал на мои приятели: вино под 6, под 5 лв. дори - такива вина просто не могат да съдържат истинско произведение от грозде", каза той и припомни, че по Закона за виното, то се прави само и единствено от грозде.

А за Тодор Мадолев виното е един жив продукт. То живее през цялото време, независимо дали е още лоза, дали зрее като грозде, дали е в периода, в който се превръща във вино - ферментира, съзрява в бъчва или вече е в бутилка. Живо е дори в чашата ни.

Не забравяйте, напомни експертът, че хубавото вино има нужда от това да "отдъхне" на въздух преди консумацията. Колкото е по-старо, отлежало, толкова повече време му трябва да се "отвори", да разкрие своите тайни. Можете да го декантирате или да оставите бутилката отворена дори за час или повече. За да му се насладите и да почувствате истински богатството на вкусове и аромати, с усмивка завършва специалистът.

Източник: БГНЕС







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много ми е интересно как и на основание на какво такива знайни и незнайни "експерти", които не са направили и 1 литър вино през живота си, си позволяват такива крайни изказвания?! А ако още утре му занеса поне 10 различни бутилки вино, всяка за по-малко от 5лв, направени от 100% грозде, дали ще се извини публично на всички винопроизводители, които си изкарват честно хляба и чиито авторитет подронва с такива изказвания? Питам и отговор не чакам...
+2
 
 
Естествено, че в България се прави вино от хилядолетия...Някъде в средата на 80_те на миналия век в Съветския съюз излезе закон против алкохолизма. "Нашите"тъпи комунисти, лизачи на червни задници побързаха да угодят на големия брат и изкорениха хиляди декари лозя от винени сортове...!!! Абсолютен ИДИОТИЗЪМ. А виното под 5-6 лева си е от грозде, но както му казваме второ, или трето вино...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: