Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експерт по национална сигурност: Зеленски трябва да вземе това непопулярно  решение, което ще има негативен политически отзвук
Автор: Йоланда Пелова 08:59 / 05.04.2024Коментари (0)1197
© Фокус
Украйна изостава значително с мобилизацията на фронта. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ивайло Иванов, експерт по национална сигурност. Той подчерта, че не е съгласен със Зеленски, който заяви, че Украйна няма нужда към момента от нова мобилизация. По думите на експерта

държавата трябва да се готви за очаквания руски удар през лятото.

Относно предположения къде Русия може да атакува Иванов изтъкна: "Има няколко възможни направления, едното в Донецка част, да овладее изцяло Донецката област. Другата голяма възможна цел, за която често пъти се споменава е към Харков. Идеята е Харков да бъде превзет, тъй като това е стратегически важен град, голям град и неговото превземане всъщност ще бъде не само чисто военна победа, а ще бъде силен психологически удар срещу украинската страна. Така че това също може да бъде потенциална цел на Русия. Но без значение къде се насочи руския удар, Украйна трябва да се готви за такъв", обясни експертът по национална сигурност.

Според него Украйна вече закъснява с мобилизацията на хора, но причината да не се случва тя е, че това е изключително чувствителен политически проблем.

"Изключително болезнен проблем, но Украйна се намира във война и не може да си позволи да губи ценно време. Ако иска тези хора, които ще бъдат мобилизирани да бъдат добре подготвени, да има достатъчно време те да се обучават, според мен Украйна вече закъснява с подобно действие", коментира Ивайло Иванов. 

Той изтъкна, че непосредствена цел пред Украйна е да удържи в максимална степен отбранителните линии на настоящото състояние, в които се намират те: "А това ще изисква мобилизация", категоричен бе експертът.

По думите му това е изключително непопулярно решение: "Не се взима лесно такова решение, то ще има негативен политически отзвук. И естествено, никой политик не би искал да съобщава подобни неща на своето население. Но както казах, Украйна се намира в ситуация, в която няма възможност да избира, няма големи опции или по-добри такива, за съжаление. Така че трябва да се направи мобилизацияра. Самият закон, между другото вече почти година отлежава. Искане за мобилизация се сочеше и за една от многото причини за смяната на генерал Залужни. Някъде в началото на тази година, той обяви, че е необходимо да бъдат мобилизирани 450-500 000 украински граждани, които да попълнят украинските въоръжени сили и да създадат достатъчно резерви и да бъдат добре подготвени за едно бъдещо контранастъпление. Президентът Зеленски тогава каза, че не е сигурен, че военните трябва да го убедят, че наистина толкова хора трябва да бъдат мобилизирани".

Според Ивайло Иванов няма никакво съмнение, че мобилизация трябва да се случи: "Особено, ако вземем в контекст и на това, че Русия, независимо дали ще обяви мобилизация или не, продължава скрито да извършва подобна мобилизация. Така че няма начин украинската страна да удържа тези позиции и да може да се противопостави на Русия, ако не направи подобно нещо".

Още по темата: общо новини по темата: 43
29.04.2024 »
26.04.2024 »
25.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
23.04.2024 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: