Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експерти: Ще има ръст на банковите лихви
Автор: Екип Ruse24.bg 11:24 / 08.02.2022Коментари (0)451
© Нова нюз
Ще има ли ръст на лихвите заради инфлацията и какво ще е нейното отражение във финансовата сфера. Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов сподели, че при висока инфлация преструктурираш финансите си и търсиш евтини пари.

"Бизнес кредитирането е с относително ниски темпове - до 4-5% годишно, срещу около 11-16% за потребителските. Бизнесът не търси достатъчно кредити, това е причината лихвите да са ниски. Няма как обаче да не тръгнат нагоре при тази висока инфлация", заяви той пред Нова нюз.

Мнението му е, че хората трябва да си правят сметка. "Политика, която кара хората да харчат без да се съобразяват, е доста рискова", смята Дацов. И допълни, че инфлацията в световен мащаб ще присъства дългосрочно. А за Бюджет 2022 счита, че нарушава рамките за Еврозоната.

Според финансиста Юлиан Войнов е видим повишаване на лихвите на централните банки. "Към момента ЕЦБ твърди, че няма да го направи. Анализи сочат, че към края на годината ще има ръст. Последният месец се вижда увеличаване на търсенето на услуги и намаляване на търсенето на дългосрочни стоки", обясни той. И уточни, че се очакват 3-4 повишения на лихвите, а позицията на банките е изчакване.

"Трябва да очакваме намаляване на лихви заради подкрепа към банките в стресова ситуация. Банковата ни система има голяма ликвидност. От друга страна обаче се наблюдава сериозно увеличение на цените на имотите, ако се затегне световната парична политика и се повишат лихвите, може да се стигне до колапс на цените", предупреди Войнов. Ако се изпълни сценарият, заложен в Бюджет 2022, има възможност за икономически растеж, но по-реалистично е заради високият дефицит да се задейства по-висока инфлация заради проциклична политика. Така бюджетният растеж ще падне под 4%", коментира той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Евровизия 2024
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: