Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експерти: Ваксината на Pfizer само частично предпазва от "Омикрон"
Автор: Екип Ruse24.bg 12:25 / 08.12.2021Коментари (0)974
©
Вариантът на коронавируса "Омикрон" може частично да избегне защитата от две дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите Pfizer и BioNTech, заяви снощи ръководителят на изследването на лаборатория в Африканския институт за здравни изследвания в Южна Африка, съобщава Ройтерс.

Все пак проучването показа, че хора, които са получили две дози от ваксината и са имали предишна инфекция, са били най-вече способни да неутрализират варианта "Омикрон", което предполага, че бустерните дози от ваксината могат да помогнат за предотвратяване на инфекцията.

Алекс Сигал, професор в Африканския институт за здравни изследвания, посочи в Туитър, че има "много голям спад" при неутрализацията на варианта "Омикрон" спрямо по-ранен щам на Covid-19.

Лабораторията е изследвала кръв от 12 души, които са били ваксинирани с две дози от ваксината Pfizer/BioNTech, според данни, публикуван на уебсайта на неговата лаборатория. Предварителните данни обаче все още не са рецензирани. Кръвта на пет от шест души, които са били ваксинирани, както и преди това са били заразени с Covid-19, все още неутрализира варианта "Омикрон".

"Тези резултати са по-добри, отколкото очаквах. Колкото повече антитела имате, толкова по-голям е шансът да бъдете защитени от "Омикрон"", написа Алекс Сигал в Туитър.

Той също така посочи, че лабораторията не е тествала варианта срещу кръв от хора, които са получили бустерни ваксинационни дози, тъй като те все още не са налични в Южна Африка.

Според предварителните данни лабораторията е наблюдавала около 41-кратен спад в нивата на неутрализиращи антитела срещу варианта "Омикрон". Това означава, че ваксината на Pfizer/BioNTech генерира около една четиридесета от антителата, борещи се с инфекцията, предизвикана от "Омикрон", в сравнение с нейната ефективност срещу оригиналната версия на вируса.

Това е голямо намаление, но не означава, че вариантът може да избегне напълно ваксините, посочи вирусологът Алекс Сигал.

Сигал каза още в Туитър, че това число вероятно ще бъде коригирано, след като лабораторията му направи повече експерименти.Докато неутрализиращите антитела са индикатор за имунния отговор на организма, учените вярват, че други видове клетки като В-клетки и Т-клетки също се стимулират от ваксините и помагат за защита срещу ефектите на коронавируса, напомня Ройтерс.

"Добрият бустер вероятно ще намали шансовете ви за инфекция, особено тежка инфекция, водеща до по-тежко заболяване“, посочи професор Алекс Сигал, добавяйки: "Хората, които не са имали бустер, трябва да получат такъв, а хората които преди това са били заразени, трябва да бъдат ваксинирани".

Предварителните данни не показват, че ваксината е по-малко способна да предотврати тежко заболяване или смърт. Докато лабораторните тестове са в ход, главният изпълнителен директор на BioNTech Угур Шахин каза през миналата седмица:

"Смятаме, че е вероятно хората ще имат значителна защита срещу тежко заболяване, причинено от "Омикрон".

Все още няма значителни данни за това как ваксините на Moderna, Johnson & Johnson и други производители на лекарства се противопоставят на новия вариант. Всички производители, включително Pfizer и BioNTech, се очаква да пуснат свои собствени данни до седмици.

Във вторник Угур Шахин от BioNTech посочи пред NBC News, че производителят на лекарства ще разполага с данни, свързани с новия вариант, в сряда или четвъртък.

Също вчера водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ д-р Антъни Фаучи каза, че предварителните доказателства сочат, че вариантът на коронавирус - "Омикрон", вероятно има по-висока степен на предаване, но е по-малко тежък".

Той също така каза, че Съединените щати правят свои собствени тестове, за да определят защитата на настоящите ваксини срещу новия вариант и очаква резултатите някъде през следващата седмица.

Умер Рафат, анализатор за Evercore ISI, предупреди да не се вглеждаме твърде много в едно проучване, отбелязвайки, че има значителна променливост в измерването на спад в нивата на антителата при предишни лабораторни проучвания.

"Нека изчакаме допълнителни проучвания, за да сглобим мозайка", каза той.

Още по темата: общо новини по темата: 11868
29.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: