Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експерти от Русе обсъдиха как да се избегне преждевременното напускане на училище
Автор: Екип Ruse24.bg 14:46 / 28.06.2022Коментари (0)486
©
Как да се намали и предотврати преждевременното напускане на училище и по какъв начин да се подобри ранния достъп до висококачествено основно и средно образование бяха само част от въпросите, на които по-рано днес експерти от Областната управа в Русе, Регионалното управление на образованието /РУО/, директори на училища, педагози и социални работници търсиха отговор.

Събитието се осъществи в ОУ "Никола Обретенов“ и бе част от дейностите по проект, финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020. Бенефициентът е Министерството на образованието и науката. В рамките на инициативата през последните четири години в 52 училища в Русенско са били сформирани групи за допълнително обучение приоритетно по български език и математика на деца от 1 до 12 клас.

Във всяка група се е работило с между 4 и 8 ученици, като занятията са били по около два часа седмично. Начинанието се е оказало доста полезно и е подобрило значително резултатите от различните външни оценявания. Приоритет в дейностите по проекта е бил даден и на работата на образователните медиатори, като към края на миналия месец са работили в 26 училища в региона.

Тяхната роля е от съществена както при контакта с родителите и семейството за значението на образованието, така и за кариерното ориентиране на учениците. Паралелно с всички мерки се прилагат и различни интердисциплинарни и мултимедийни подходи. В много от училищата посредством игри и комбиниране на наученото от различни предмети по един достатъчно разбираем и същевременно интересен начин се постига по-голяма степен на приобщаване.

По време на днешното мероприятие стана дума и за добрия пример от страна на бивши ученици. Николина Иванова, която е от ромски произход, разказа за значението на образованието в живота си. Тя е завършила средното си образование в Плевенско, а след това и "Право“ в Русенския университет "Ангел Кънчев“.

Припомняме, че само за няколко месеца – от септември до края на ноември миналата година бяха записани да учат общо 56 деца и младежи в Русенско, което е с близо 70% повече от 2020-а. Тогава 33 лица, които са се били отказали или никога преди не са ходили на градина или училище, са влезли в класните стаи. Освен това през 2020 година децата, подлежащи на обхват, са били дори с над 200 по-малко – 4394. Наблюдава се и намаляване на отпадналите от системата на образованието деца и ученици.

Днешното събитие е част от информационна кампания в област Русе към Дейност VII – Дейности за работа с родителите чрез включване на образователни медиатори, социални работници, ромски авторитети и лидери, представители на неправителствени организации и други заинтересовани лица в образователния процес и насърчаване на сътрудничеството с педагогическите специалисти за намаляване на риска от преждевременно напускане на образователната система от учениците.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: