Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експерти за отношенията на България с Русия: Няма вечни приятелства
Автор: Екип Ruse24.bg 11:01 / 18.09.2019Коментари (1)876
© БТВ
Дипломатическите спорове и шпионският скандал няма да повлияят на българо-руските енергийни проекти. Това заяви проф. Атанас Тасев в ефира на БТВ.

Според него няма вечни приятели или врагове – а само интереси. "Не виждам никакво основание да се тревожим. Гръмна един шпионски скандал, но той ще се окаже буря в чаша вода", допълни енергийният експерт.

Според специалиста по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев, шпионският скандал има предизборен привкус. Той каза още, че има много политици и организации у нас, които работят за развиването на сътрудничеството с Русия. "За миналата година, износът на Русия към нас е нараснал с около 6%. Нашият внос се е сринал почти наполовина. Този срив е за около 440 млн. долара, тези наши производители, които са загубили пазарите си, са претърпели загуби за милиони", посочи Касчиев.

Експертите уточниха, че Русия очаква "Турски поток" да заработи до януари 2020 г. Според тях страната ни ще закъснее с този срок и може да се наложи България да плаща неустойки.

Проф. Тасев посочи, че от българска страна има политическа зелена светлина за проекта, но има смущаващи обстоятелства. "Европейският съд отмени по искане на Полша, Литва, Латвия и Естония дерогацията на Трети енергиен проект по отношение на сухопътната част на "Северен поток 1". Засега при нас няма съдебен иск, защото това можеше да намали квотата на "Газпром" от 90%, която те изтъргуваха като капацитет на входа на системата – на 50%", уточни енергийният експерт.

Проф. Касчиев припомни, че Съединените щати са се обявили против енергийния проект. "Те изтъкват факта, че България по този начин зависи само от един доставчик на газ, а тяхното влияние е голямо. Предполагам, че ще има някакво развитие. Руският", заяви той и допълни, че се съмнява страната ни да изпълни ангажимента си за транспорт на газ от "Турски поток" за Сърбия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Колкото повече шават толкова повече им влиза. Рано или късно джуджето ще ритне топа и ще има гражданска война за кинтите му.Руските олигарси са нагли,крадливи и прости и ще се сбият за кокала.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: