Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експертите съветват: Кога е необходима карго-застраховка?
Автор: Екип Ruse24.bg 14:12 / 22.06.2023Коментари (0)5954
©
Кога е необходима карго-застраховка? Ето какви съвети дават експертите: В периода от 2020 година досега редица фактори усложниха икономическата обстановка в Европа. Въпреки пандемията от COVID-19, войната в Украйна и повишените навла на транспортните услуги секторът на транспорта и логистиката остана един от най-малко засегнатите. Дори напротив – забеляза се ръст в онлайн търговията и съответно в доставките до крайни клиенти още по време на пандемията.

Очакваното презапасяване и оставане на стоките на склад за големите производства също не се осъществи напълно. Обратното – много заводи от водещи сектори като автомобилостроене, хранителна, козметична и текстилна промишленост продължиха да работят въпреки пречките и дори потърсиха алтернативни решения за снабдяване от логистичните си доставчици.

При една доставка обаче освен оптимално транзитно време, разумни разходи и добра информираност на всички по веригата на доставка е необходимо най-вече товарът да достигне в отлично качество до крайния потребител. Благодарение на дигитализацията, разработените онлайн платформи за управление на складове и товари и обучените специалисти в областта на логистиката грешките са сведени до минимум в последно време.

Винаги обаче има непредвидени обстоятелства, за които няма как да бъдат подготвени дори и най-опитните спедитори. А именно – загуби, повредена стока от независещо обстоятелство като катастрофа, природно бедствие, генерална авария, кражба или пожар.

Тези ситуации са обезпечени от унифицираните карго-застраховки – т. нар. "институтски карго клаузи“. Те са международно приети и са еднакви в целия свят. Трите вида клаузи А, В и С са различни в зависимост от вида на покритието. Първата клауза предлага пълно покритие, клауза В – ограничено покритие, и клауза С – минимално покритие. Освен клаузите, при които има определени условия за застраховане на стоката, има значение и модалността транспорт, която използвате. Обезщетенията се изплащат на реални килограми на пратката и са правопропорционални на навлата за транспорт.

От логистичния бранш обаче споделят, че тези клаузи са подходящи за тежки и ниско стойностни товари. При превоз на ценни стоки, лекарства, етерични масла и електроника е необходима допълнителна карго-застраховка, която поема цялата фактурна стойност на товара при инцидент.

Димчо Димчев, управител на логистична компания карго-партнер за България, споделя, че клиентите все повече се възползват от тази допълнителна услуга. 

"От началото на годината близо 8% от всички превозени пратки са застраховани. През последните години наблюдаваме постоянен ръст в застрахованите пратки както при превоз, така и на тези, които складираме в нашия логистичен център. Нашите експерти винаги консултират клиентите какви са условията, документите и най-вече какви са ползите от една допълнителна карго-застраховка като спестени финансови средства и време“, казва той.

Допълнителната карго-застраховка подпомага цялостния процес на веригата на доставки и улеснява всички участници – от производители, търговци, логистичен доставчик до краен потребител.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бойни спортове
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: