Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Експортен хъб ще помага на български компании да се развиват на британския пазар
Автор: Екип Ruse24.bg 17:03 / 03.05.2023Коментари (0)362
©
Експортен хъб, който да помага на български компании да се развиват на британския пазар, обсъдиха министър Пулев и Британско-българската бизнес асоциация, информират от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

Обединеното кралство е един от важните търговски партньори на страната ни, като през последните години стокообменът е на нивото от един милиард евро. За 2022 г. двустранната търговия възлиза на 1.2 млрд. евро, което е ръст от 23.8 % спрямо предходната година. Износът ни за 2022 г. достига пикова стойност от 723.6 млн. евро и нараства с 15.3 %.

Обединеното Кралство е в Топ 10 и сред партньорите ни по отношение на инвестициите. Това стана ясно по време на среща на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев и изпълнителния директор на Британско-българската бизнес асоциация (БББА) Десислава Митева.

Двамата обсъдиха идеята на Асоциацията за създаване на Експортен хъб, който да помага на български иновативни и високотехнологични компании да се развиват на британския пазар.

Министър Пулев посочи, че въпреки добрите резултати от последната година, има неизползван потенциал в българския експорт към Обединеното кралство. Той изрази подкрепа към идеята на Британско-българската бизнес асоциация, която ще даде нови възможности за българските компании да стъпят на британския пазар.

"Интернационализация на малките и средни компании е един от основните ни приоритети. Чрез Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) към МИР се организират търговски мисии и изложения, за да се помогне на българския бизнес да излезе на външни пазари", подчерта министър Пулев.

Изпълнителният директор на БББА Десислава Митева обясни, че първа фаза на проекта за такъв хъб предвижда организиране на събитие в Лондон през октомври с цел ангажиране на българската диаспора на Острова.

Фокусът на събитието ще бъде върху това как една компания да стартира бизнес във Великобритания. Двамата се обединиха около идеята, че има много български компании, които имат шанс за развитие на британския пазар и те трябва да бъдат подпомогнати и с менторска програма.

Пулев и Митева обсъдиха и организирането на предстояща делегация от британски компании, които да посетят България, както и представяне на успешни примери на български компании, вече стъпили на британския пазар.

Министърът на иновациите и растежа изтъкна, че през последните месеци се работи активно и за българските стартиращи и високотехнологични компании е осигурен ресурс по новите програми, които МИР управлява: "Създадохме добри предпоставки за подпомагане на предприемаческата екосистема. Сключихме две нови споразумения с Фонда на фондовете по двете нови програми за Конкурентоспособност (ПКИП) и за Научни изследвания и иновации (ПНИИДИТ). По тях има осигурени 500-600 млн. лв. само за дялови инструменти".

"Осигурихме и още 360 млн. лв. финансова инжекция за българските предприемачи чрез дялови инструменти с подписаното с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) споразумение", допълни той.

Пулев напомни, че МИР издава вече и т.нар. Стартъп-виза: "Това дава възможност за привличане на високотехнологични инвеститори извън ЕС, които да регистрират иновативен бизнес по облекчена процедура у нас. Те ще могат да наемат български таланти и да създават работни места".

На срещата присъстваха още изпълнителните директори на ИАНМСП Бойко Таков и на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: