Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Електронен лист спира фалшивите болнични
Автор: Екип Ruse24.bg 13:24 / 21.08.2010Коментари (0)284
Постепенно въвеждане на електронен болничен лист започва Националният осигурителен институт (НОИ). Това съобщи шефката му Христина Митрева по повод мерките за източването на института чрез фалшиви болнични.

Освен, че ще ограничи възможностите за злоупотреби, електронният болничен лист щял да облекчи и "ръчния" труд на джипитата и лекарите в болниците.

"Подготвяме нов вид болничен лист, който да може да се подлага на електронно сканиране, защото сега една голяма част от реквизитите се въвеждат ръчно от НОИ. Ние искаме след време да въведем електронен болничен лист, който директно да ни идва от джипито или от болничното заведение и да се обработва много по-бързо", обясни Митрева пред БНР вчера. Според нея електронният лист ще бъде въведен заедно със здравната карта до една година, а сега се започва с електронното сканиране на болничните. Във формулярите ще се вписват и някои допълнителни данни, което нямало да затрудни съответното джипи и здравното заведение, но щял да се засили контролът върху издаването на болничните.

"Контролът ще се прави още при въвеждането, защото ще има валидации, които в момента ще дадат отговор дали диагнозата отговаря, дали не е сгрешено ЕГН-то, работодателя", обясни Митрева.

Когато заработи електронният формуляр, той ще постъпва директно в НОИ и ще се съкрати срокът на изплащането му, като се повиши сигурността, че е действителен. С тази мярка нарушенията в издаването на болнични ще се свият с 15-20%, прогнозира шефката на осигурителния институт.

От следващия месец ще се въведе и исканият от работодателските организации регистър на болничните листове, в който ще фигурират издадените болнични, работникът и работодателят. В същото време ще тръгне и втори регистър, който няма да е само от компетентността на НОИ. Той е за лекарите и за здравните заведения, от които се издават най-много болнични листове, т.е. над средния брой за определен регион, защото ние следим и заболеваемостта, разясни Митрева.

"Ние следим нивото на заболеваемост, нивото на заетост, нивото на доходите, защото всичко това се отразява, когато се използва някакъв механизъм, за да правиш злоупотреби или нарушения. Така че ние искаме да видим причината - дали е по-високото ниво на безработица, по-ниските доходи, по-високата заболеваемост. Много фрапантни са случаите, където няма висока заболеваемост, а има много голям брой болнични листове или такива с определена диагноза, която не е характерна за региона", аргументира стартирането на втория регистър Митрева.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: