Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Емил Радев: Изменения в евродиректива разширяват достъпа на разследващите органи до регистрите на банковите сметки в ЕС
Автор: Пламена Николова 14:09 / 31.03.2022Коментари (0)435
©
Трябва да осигурим на разследващите органи бърз достъп до финансовата информация, която им е необходима от други държави-членки за целите на наказателното производство. Така евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира пред колегите си от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП измененията в евродиректива относно използването на финансова и друга информация за предотвратяване, разкриване, разследване или наказателно преследване на престъпления.

Като докладчик на Европейския парламент по досието българският евродепутат разясни, че промените засягат т.нар. единна точка за достъп до регистрите на банкови сметки. Новата директива за борба с прането на пари допуска до тази информация единствено звената за финансово разузнаване, а с предложеното изменение в Директива (ЕС) 2019/1153 ще се осигури достъп и на органите, ангажирани с противодействието на престъпления.

"За извършването на ефективни финансови разследвания органите, компетентни за предотвратяване, разкриване, разследване или наказателно преследване на престъпления, също трябва да бъдат допуснати до единната точка за достъп до регистрите на банкови сметки. Това ще им позволи да идентифицират, анализират и тълкуват финансовата информация", подчерта Емил Радев. По думите му предложеното изменение ще даде възможност на компетентните органи бързо да установяват дали дадено заподозряно лице притежава банкови сметки в други държави-членки, без да се налага да питат всички свои партньори в страните от ЕС.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП припомни, че в резолюцията си от 10 юли 2020 г. Европейският парламент приветства плана на Комисията да гарантира взаимното свързване на централизираните регистри на банкови сметки. "Така се ускорява достъпът до финансова информация на правоприлагащите органи и звената за финансово разузнаване. От това зависи подобряването на сигурността, на съдебното преследване на финансови злоупотреби, на борбата с прането на пари и предотвратяването на данъчни престъпления в държавите-членки и в целия Европейски съюз", отбеляза Емил Радев.

От ЕК уточниха, че търсенето на информация от единната точка за достъп ще се извършва само от упълномощени служители на конкретни правоприлагащи органи. Освен това, достъпът ще се ограничи до случаите на тежки престъпления, свързани с изпиране на пари и финансиране на тероризъм. Предложените изменения ще бъдат в пълно съответствие с директивата за защита на личните данни, като се предвижда и поддържането на регистър на самото търсене на финансова информация, увериха още от ЕК.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: