Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Емилия Масларова: До 2050 година пенсионерите ще представляват близо 35 % от населението
Автор: Екип Ruse24.bg 12:34 / 11.10.2008Коментари (0)474
Много е трудно на фона на демографските процеси, които неминуемо ще доведат до увеличаване на пенсионната възраст, законодателно да наложим това. Заедно с организациите на хората от третата възраст, ние правим промени в законодателството, с които стимулираме удължаването на участието в трудовия живот на тези хора. Това каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова при представянето на доклад относно провежданата от Министерство на труда и социалната политика последователна политика спрямо възрастните хора в Пловдив.

Масларова открои редица програми на МТСП за осигуряване на заетост на възрастните хора, както и мерки за стимулиране на работодателите да наемат такива хора. В страната ни има 2 млн. 230 хил. пенсионери. С демографските процеси, които протичат в страната ни, през 2050 година те ще представляват близо 35 % от населението.

Масларова отчете като положителна тенденция намаляването на рискът от бедност през последните години. През 2007 година в България рискът от бедност при възрастните над 65 години е 17,7%. Той е по-висок от средния риск за бедност в страната, който е 14,1%. В сравнение с 2006 година този риск от бедност намалява, макар и с 0,3%.

Според министъра все още българите не могат да използват добре пазарните механизми, които предоставя собствеността. „Голяма част от хората над 45 години и над 75 години имат собственост. В България над 90 % от българските семейства имат собствено жилище. Над 25% от хората над 70 години имат допълнително жилище от типа на вила, нещо, което в другите страни го няма", заяви Масларова. По думите й - тази собственост не е източник на допълнителни доходи за хората на тази възраст.

Министърът на труда отчете, че в сравнение с 2000 г. брутният коефициент на заместване на минималните доходи се увеличи и стига до 23,1% през 2007 г. Средната пенсия се увеличи повече от два пъти, а от три години минималната пенсия в страната се увеличи с 65%. Средната пенсия към октомври тази година се увеличи със 75,2% , а социалната пенсия се увеличи с 40,2%. „В България традиционно се дава и една парична сума за Коледа и Нова година. При така наречените коледни добавки, които ще бъдат дадени тази година, съпоставени с 2000 година ръстът е шест пъти", каза още министър Масрарова. Тя посочи и някои от мерките, въведени за повишаване на събираемостта на осигурителните вноски.

„Само за три години осигурителните вноски намаляха с 9%. Това е сериозно намаление и даване на възможност за излизане на светло на така наречената сива икономика. Само за една година средният брой на осигурените лица се увеличи с близо 6,5%, а на приходите от осигурителни вноски близо 8%", каза още министърът на труда и социалната политика.

Източник: агенция "Фокус"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: