Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Енергийният министър: Има опасност от затваряне на всички въглищни мощности над 3 000 мегавата
Автор: Екип Ruse24.bg 12:20 / 13.09.2022Коментари (0)336
©
Още две нарушения и дерогацията бъде отменена, което би довело до затварянето на всички въглищни мощности в страната над 3 000 мегавата. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов във връзка със замърсяването на въздуха в Димитровград и разглеждането на наказателни процедури заради завишени нива на серен диоксид от Европейския съд, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Освен негативните последици за здравето на хората в целия регион тези системни нарушения представляват огромен риск за цялата енергетика на страната. Държавата има дерогация т.с разрешение годишните ни енергийни мощности да работят при определени екологични параметри, съгласувани с Европейската комисия. В рамките на това имаме право 24 средночасови нарушения т.с имаме разрешение 24 пъти в годината да средночасовите норми да бъдат нарушени, отчитайки, че може да има технически проблеми. Ние в момента сме сме на 23, а остават още три месеца до края на годината. Още две нарушения и тази дерогация може да бъде отменена, което би довело до затварянето на всички въглищни мощности в страната над 3 000 мегавата", обясни Христов.

Според енергийния министър затварянето на мощностите може да доведе до изключително негативни последици за страната ни.

"Това би довело България от нетен износител на енергия до нетен вносител. Може да си представите какво ще се случи с цената на тока и с цялата енергийна система на страната", категоричен бе Христов.

Росен Христов посочи, че ако въглищните централи бъдат затворени, България ще загуби 30% от енергийните си мощности.

"Енергийната максималната мощност на ТЕЦ 3 е 65 мегавата, това сравнено с 10 000 мегавата мощност на страната е абсолютно незначително и те не са фактор в енергийната сигурност на страната и региона. Електроцентралите в Маришкия басейн са с обща инсталирана мощност от над 3 000 мегавата и са критични както за нашата енергийна система, така и за енергийната сигурност на целия регион. Може да си представите с още две нарушения от ТЕЦ 3 какво би се случило с тези електроцентрали и с всички хора, които са заети там, включително и с тези в Мини Марица Изток 3. Говорим за десетки хиляди души, които могат да останат без работа, страната да загуби 30% от енергийните си мощности и да трябва да внася електричество, при положение, че всички съседни държави внасят електричество от нас и дори да искаме да внесем е спорно откъде можем да го намерим. Временното преустановяване на работата на ТЕЦ 3 и следващите мерки, които сме взели, пълни проверки и консултации от експерти на Министерство на околната среда и водите е те да приведат работа си в рамките на екологичните норми и ако това не се случи те ще трябва да останат затворени. В противен случай ще загубим една трета от енергийните мощности на страната. Това в никакъв случай не трябва да се допуска и ние търсим помощ от всички компетентни инстанции, включително и от КЕВР, прокуратурата и всички органи, които имат отношение във връзка със спазването на лицензионния режим и законите на страната", разясни енергийният министър.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: