Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Етиката на инвитро процедурите: За пръв път фокус на национален форум у нас
Автор: Харитина Агопян 13:09 / 02.04.2024Коментари (0)1091
©
Инвитро процедурите пораждат много етични въпроси, на които психотерапията и медицината търсят отговори. Единият е как да обясним на децата, родени от замразени ембриони, откъде идват, друг е защо имаме нужда да създаваме “дизайнерски бебета", чиито характеристики родителят “подбира" предварително. Това каза проф. Моника Богданова, психоаналитик и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски", в “Денят на Фокус" по радио “Фокус". Тя е част от Първия национален форум за етичните и психо-социални въпроси на асистираната репродукция "Да се родиш с инвитро“, който ще се проведе на 6 април.

“Изисква се психична зрялост - психична бременност, за да отглежда човек дете. Автентичното желание за дете не е просто фразата “искам бебе". Понякога пътят е доста дълъг и на помощ идва медицината, което обаче поражда редица казуси, смята проф. Богданова.

“Има наредба колко време може да остане един ембрион замразен - от етична гледна точка трябва да помислим колко време могат да се съхраняват бъдещите бебета и какво да се случи с тях? Даряването на такъв ембрион не е на дневен ред за всеки родител, което усложнява въпросът още повече", смята проф. Богданова.

В нашата народопсихология има различни думи - “ялова", “суха", за жена, която не може да има дете и това й създава голям проблем, особено в малките общности. Тя е отделена от общността. “Мъжът сякаш винаги е встрани и на жената се пада да намери изход от ситуацията. Православието е категорично, че душата на бебето идва от самото начало. Грижата към него започва още по време на зачатието. Какво тогава да правим със замразените ембриони?", попита риторично проф. Богданова.

“Когато те се родят след замразяване, как им се разказва за това, което са преживели, докато дойде мигът на раждането им и как да се впишат в семейството си? Как родителите да се свържат с бебето, след като са имали 10 опита ин витро? Бебе на всяка цена, поредната процедура на всяка цена също са етични казуси - доколко трябва да се удовлетвори желанието за дете на всяка цена? Става дума за създаването на здрава личност, физически и психически, от бебетата, дошли чрез замразени ембриони", даде подробности по темата Богданова.

“Как се обяснява на едно вече пораснало дете, родено от замразен и след това дарен ембрион, откъде идва? Болезненият въпрос - ако то е било замразено две или три години преди раждането си, на колко години се ражда всъщност? Ето колко сложна е историята му. Преди 10 г в България това беше изключително табу, всичките ми опити да говоря по темата срещаха отпор. Разговорът обаче е естествен процес. Когато се появят скелети в гардероба, те трябва да бъдат изговорени, за да не създават проблеми на вече порасналото дете. То има право да знае историята на зачатието и раждането си", категорична е проф. Богданова.

“Дизайнерските бебета", при които гените се селектират от бъдещите родители, са филм на ужасите, който моето поколение медици се надяваше да не доживее. Анулирането на възможност за автентичен човешки живот става именно кати си “избереш" цвят на косата и очите на бъдещото ти дете. Френски метод дори препоръчва по време на бременността родителите да не знаят пола на бебето, за да общуват с него автентично дори по време на бременността. Да подбираш “желаните" от теб характеристики на твоето бъдещо дете при асистирана репродукция за мен е намеса в Божията работа", категорична е проф. Богданова.

На форума ще видим изключителни медици, председатели на етични комисии на дискутираната тема. Важно е да вземе предвид опитът на Франция, който е набрал скорост и има експертни становища по тези наболели въпроси., каза още проф. Моника Богданова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Академичната общност излиза на протест
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Hills of Rock 2024
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: