Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ето как да намалите метана само чрез храненето на животните
Автор: Екип на Ruse24.bg 16:16 / 22.11.2021Коментари (0)387
©


Фермерите могат да намалят емисиите на метан в животновъдството чрез добавки, дори и с водорасли. Това стана ясно по време на уебинар на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: Гледай напред!”.

Чакат ли вече фермерите новия министър или харесват работата на служебния?

По темата за метана в животновъдството си говорихме с проф. дсн Живко Кръстанов - ръководител на отдел „Развъждане и технологии в говедовъдството“ в Земеделски институт - Стара Загора към Селскостопанска академия. Той представи новостите и иновациите, които се разработват в световен мащаб по темата.

Проф. Кръстанов уточни, че животновъдният сектор има значителен дял в производството на антропогенни парникови газове, но в същото време би могъл да даде основен принос в усилията за намаляването им. 

"Това е възможността да се привлекат нови помощи за животновъдите, за да постигнат по-добра рентабилност. Намаляването на емисиите е свързани с подобряване на качеството и количеството на продуктивността, подобряване на рентабилността. Няма как по друг начин да се случи намаляването на емисиите. Трябва да имаме прецизно хранене.

То също е свързано с намаляване на емисиите. Може да не използваме никакви добавки и пак да имаме намаляване на емисиите, но така или иначе една крава, която тежи 550 кг, има метаболитна маса 250-300 кг. Тази крава така или иначе разходът за изхранване на метаболитната маса го даваме всеки ден като пари. Въпросът е какво става с разходите за млякото. Ако тя не дава достатъчно мляко, тя не няма да си покрие разходите за изхранване на метаболитната маса", каза той.

Проф. Кръстанов разясни докъде е стигнала науката и представи решения, върху които световните учени са фокусирали своите усилия.

"Най-новите изследвания са за добавки за инхибиране на метаногенезата. Идеята е да се измисли някаква добавка, която да намали метановите емисии без да има някакви негативни последствия върху здравето и продукцията. Най-широкоразпространени са 3-нитро-оксипропанол (3NOP). Той е доста добре проучен. Също така и морски ресурси - бромоформ и други халогенирани водорасли, небромоформ и микроводорасли. Правят се различни изпитания, за да може да се включат в дажбите. Установено е, че този бромоформ участва в самото образуване на метана и пречи водорода да се свърже с въглеродния двуокис и да стане метан.

Тестовете при добавките от водорасли показват редукция на метана с до 80% при овцете, с около 20-40% при кравите и с 38-98% при месодайните говеда. Въпреки това трябва да се отбележи, че изследванията са още в начален етап и към момента няма достатъчно данни за здравето на животните и качеството на храните", добави експертът.

Фермерите обаче има какво да направят по въпроса с метановите емисии още сега.

"Всичко е синергично. Когато направиш дажбата прецизно, когато са правилни влакнините. Когато са правилни съотношенията енергия-протеин и правилни влакнини, естествено това се отразява благоприятно върху продуктивността и здравето на животното. От цялата работа няма да стане нищо по-скъпо или по-евтино. Това ще е положителен икономически ефект върху животните, защото по-ефективно ще се използват фуражите и така фермерите ще се концентрират върху качеството им", категоричен е Кръстанов.

В новата Обща селскостопанска политика (ОСП) аграрното министерство предвижда по мярка “Агроекология”, бюджетът да бъде увеличен с 30%. Идеята е, чрез една такава ефективна мярка да се постигне намаляване на метановите емисии в животновъдството, като в същото време фермерите да се подпомагат затова. Проф. Кръстанов подкрепи идеята.

"Това е много добър вариант и аз го подкрепям. Това са средства, които са абсолютно синергични. Говорейки за намаляване на емисиите означава увеличаване на продуктивността, на икономиката, получаване на повече ДДС. Тоест тези 30% повече ще се върнат дори в плюс обратно в държавната хазна. Това са пари, които няма да отидат за нищо друго освен за подобряване и качеството и количеството на продуктивността, оттам и рентабилността на българските ферми", заключи проф. дсн Кръстанов.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: