Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ето какви може да са причините, за да не се заразяваме с COVID-19
Автор: Екип Ruse24.bg 11:41 / 21.01.2022Коментари (0)722
©
Единият партньор е заразен, но не и другият, положителни тестове на децата, но отрицателни при родителите. Това е конфигурация, която може да бъде объркваща, но не е необичайна.

Въпреки че споделят жизнено пространство и храна със заразен човек, тези хора не се заразяват с вируса. 

Първата хипотеза, най-очевидно, е тази за предишно заразяване с един от вариантите на SARS-CoV-2.Всъщност, ако човек в домакинството не се зарази с Ковид-19 докато живее с някой, който е дал положителна проба, това може да се дължи на факта, че вече го е прекарал преди, дори без да знае - асимптоматично.

По този начин последният е запазил патогена в своята имунна памет благодарение на специализирани клетки, които ще елиминират вируса. Следователно имунизираният човек в контакт с роднина, заразен с вируса, няма да развие болестта, пише puls.bg.

Този имунитет се придобива и чрез ваксинация. Не е известно колко дълго може да продължи имунитетът след ваксинация или инфекция. Имунният отговор варира при всеки човек и зависи от количеството антитела, които има, когато отново влезе в контакт с вируса.

Ако членовете на едно и също домакинство нямат същия имунен отговор или са били ваксинирани с интервал от няколко месеца, тогава някои може да са по-добре защитени от вируса от други. Появата на варианти, различни от оригиналния, какъвто е Омикрон, може да намали ефективността на имунитета, придобит по време на инфекция или ваксинация, насочена срещу предишен вариант.

Омикрон има повече от петдесет мутации в сравнение с първоначалния вариант на вируса, включително тридесет в спайк протеина, срещу който е насочена ваксината. Колкото повече мутации има един вариант, толкова по-трудно ще бъде разпознаването му от антителата и толкова по-малко човек ще бъде защитен от инфекция.

Голямото генетично разнообразие обяснява разнообразието от реакции на инфекция срещу даден патоген. Същото важи и след ваксинация, една и съща ваксина няма да има еднаква ефективност при всеки човек.

 

Производството на антитела и тяхната стабилност във времето варират в зависимост от патогена и от човек на човек.

 

Наистина, някои запазват голям брой антитела за дълъг период от време и следователно те са по-добре защитени и за по-дълго.

Наскоро проучване на изследователи от Imperial College London показа, че имунните Т-клетки, развити след обикновена настинка, могат да имат защитна роля.

 

Високите нива на съществуващи Т-клетки, създадени от организма по време на инфекция с други човешки коронавируси, като обикновената настинка, могат да предпазят от инфекция с COVID-19, казва д-р Риа Кунду, първият автор на изследването.

 

Проучването включва 52 души, които са живели с някой, заразен със SARS-CoV-2.

 

52-ма доброволци са били тествани чрез PCR на четвъртия и седмия ден.

 

Кръвни проби са им били взети в рамките на една седмица след излагането им на вируса в домакинството.

 

Изследователите са установили, че 26-те души, които не са се заразили с COVID-19, имат много по-високо ниво на Т-клетки в сравнение с тези, които са били заразени от член на семейството.

 

Тези лимфоцити разпознават SARS-CoV-2 и са насочени към вътрешните му протеини, а не към шиповия протеин на вируса, за да предпазят организма от инфекция.

 

При 26 незаразени пациенти тези Т- клетки са създадени след предишна инфекция, поради настинка, дължаща се на друг вирус от семейството на коронавирусите.

 

Следователно тези съществуващи клетки при тези пациенти са ги били предпазили от заразяване с COVID-19, според изследователите.

Още по темата: общо новини по темата: 11878
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: