Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ето какво предстои от 1 април за някои ученици
Автор: Екип Ruse24.bg 09:53 / 17.03.2024Коментари (0)1801
©
За да имат младите хора повече възможности за кариерно развитие - от първи април държавата започва да плаща изцяло осигуровките на учениците в дуално обучение. Мярката е в подкрепа на работодателите, които назначават деца включени в обучение чрез работа и има за цел да насърчи повече фирми да се включат в дуалната система на образование.

Първото работно място на Мария, Кристън и Себастиян е ресторант в Монтана. Вече близо седем месеца децата учат и работят по специалността си, разказват в предаването "Събуди се" на Нова тв.

"Може да придобием много повече знания, имаме и повече помощ от по-големи специалисти, хора, които са си го работили винаги", каза ученичката Мария Димитрова.

"Много ни е интересно, с желание се записах да работя това...тук реално се учим как да работим и как да придобиваме нови знания", добави Себастиян Данаилов.

Момичетата и момчетата учат в дуална форма на обучение в специалността хлебар - сладкар. В ресторанта работят два дни в седмицата и за труда си получават възнаграждение. Досега работодателите поемали здравните и социалните им осигуровки, а от първи април това ще го прави държавата.

"Това, че държавата ще поеме част от осигуровките, ще доведе до това, че първо ще ни облекчи нас от повече разходи и, от друга страна, ще стимулира и самите деца, защото това ще се отрази и на тяхното възнаграждение и евентуално целта ни е да ги оставим по-нататък и като наши бъдещи кадри", казва Марияна Дамянова, управител на ресторант.

Във второ средно училище в Монтана в дуална форма се обучават ученици в професиите готвач и хлебар сладкар. Според директора на училището новите мерки за подкрепа на работодателите ще насърчат повече фирми да наемат учащи.

"Тази мярка ще засили интереса към дуалното обучение, както от страна на учениците, така и от страна на работодателите...в много от разговорите с работодателите, те са споделяли, че срещат известни икономически затруднения, тъй като това са малки или средни фирми и най-вече, че ще трябва да покриват социалните и здравни осигуровки на учениците", допълва Елка Станева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: