Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ето кога ще нахлуе големият студ в България
Автор: Екип Ruse24.bg 11:45 / 21.12.2023Коментари (0)941
©
Силно стратосферно затопляне се прогнозира към началото на януари. Това означава отслабване или дори колапс на Полярния вихър и може да доведе до значителна промяна на метеорологичните модели в Съединените щати и Европа. 

Времето и стратосферния полярен вихър са тясно свързани, особено през зимата, затова е от изключителна важност каква форма и размери има вихърът с навлизането в сезона.

Към този момент полярният вихър  е с нормален размер, но е изместен поради зона с високо налягане над северната част на Тихия океан. Изображението по-долу показва геопотенциална височина и температура в средната стратосфера на ниво 10mb (30 км.). Полярният вихър изглежда като "циклон“ със студено ядро ​​близо до центъра на ниското налягане. 

Ако анализираме изображението, можем да видите слаба, топла вълна на границата между двете системи. Това е само малка вълна на затопляне, като се очаква да се усили, през следващите седмици. 

Ако погледнем прогнозата за полярен вихър в първите дни на януари, можем да видим много силна зона с високо налягане в стратосферата, понякога наричана "антивихър“. Между двете системи наблюдаваме и силно затопляне. 

Какво означава това за нас? 

Силен полярен вихър обикновено означава силна циркулация на атмосферата на Северния полюс. Това затваря по-студения въздух в Полярния кръг, предизвиквайки по-меко време над Сверена Америка и Европа.

Обратно - слабият полярен вихър има по-слаби въздушни потоци. Като резултат от това задържането на по-студения въздух не е възможно и той се премества от полярните региони, нахлувайки над Северна Америка и Европа. 

Очаквания за зимата 

Внезапното стратосферно затопляне основно означава силно повишаване на температурата и налягането в стратосферата. Това причинява голямо смущение в циркулацията и в резултат на това започва колапс на полярния вихър.

Според най-новите прогнози, към края на месец декември се очаква отслабването на полярния вихър, което е свързано с внезапно стратосферно затопляне над Северния полюс. 

Очакваме да се образува силна система на високо налягане (антициклон) над Арктическия кръг, която по същество ще избутва по-студените въздушни маси от полярните ширини към Европа, Азия и Северна Америка, като същевременно имаме и смущения в потокът от въздушни течения, който става причина за разпадането на полярния вихър. 

Тази промяна на времето ще създаде и повече зимни обстановки в Централна и Източна Европа. Съответно по-студено време в района на Източна Русия, Украйна, Румъния и България и страните от Централна Европа. По-студеният континент създава предпоставки и за усилването на средиземноморските циклони. 

Разбира се, тези прогнози не са категорични и в близкото бъдеще могат да претърпят промени, пишат от Meteo Balkans.

Още по темата: общо новини по темата: 480
05.05.2024 »
21.04.2024 »
17.04.2024 »
04.04.2024 »
24.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/80 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
България в еврозоната
Катастрофи в България
Брутално убийство в Силистра 
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: