Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ето къде почиват мощите на Свети Георги днес
Автор: Екип Ruse24.bg 11:29 / 06.05.2024Коментари (0)1087
©
На 6 май църквата почита Свети Георги – единствен светец, наречен Победоносец, храбър войн, защитник на слабите и онеправданите, идеал за бойна доблест и себеотрицание, за чиито дела и приживе, и след смъртта му се носят легенди.

Макар да е небесен предводител на християните срещу исляма, почитан и от източноправославни, и от западноправославни християни, покровител на десетки държави, сред които както такива на Стария континент и Балканите, така и на далечни континенти - Америка, родината на светеца била в Мала Азия и именно там и в Палестина започва преклонението пред Свети Георги, издигнал се в римската армия и любимец на император Диоклетиан, пише actualno.com. Дали това означава пак там – някъде отвъд океана, че са положени мощите на Свети Георги?

Мощите на Свети Георги - къде се намират днес?

Естествено, липсват категорични доказателства за живота, делата и смъртта на светеца, но разпространеното твърдение е, че е измъчван и обезглавен при преследването на християните от Диоклециан, защото не се отрекъл от християнството, макар да е бил императорски любимец по-рано и издигнал се в римските войски.

Мощите му са отнесени в Лида, в римската провинция Палестина, тоест в родината на майка му, (днес Лод, Израел), а след издигането на църква там в негова памет и на негово име, мощите са преместени в нея. Днес тази гробница в храма "Свети Георги“ на Йерусалимската православна църква в Лод, не е единственото място, където може да се поклоните пред тленните останки на светеца, чиито празник е Ден на Българската армия от самото ѝ създаване.

Частици от мощите според различни сведения се съхраняват в няколко църкви по света. Частички от мощите, съхранявани в Нигрита, Гърция, бяха посрещнати с преклонение, вяра и надежда от християнския свят у нас през 2023 година преди Гергьовден, когато с благословията на българския патриарх Неофит, Софийската епархия приюти за кратко частица от дясната ръка на Свети великомъченик Георги Победоносец. Вярващите можеха да се поклонят на мощите в продължение на два дни в църквата "Света София“, а след това и в православни храмове в Горни Лозен, Гигинци, Брезник и Перник.

Легенда разказва за ръката на Свети Георги и как тя се озовава в Гърция, където светецът също е почитан като закрилник и пазител на Христовата вяра и като покровител на страната. Доколко легендата е истина остава загадка, но е известно, че храмът в Гърция, в който се съхраняват частици от десницата на светеца е с 500-годишна история, специално построен е в негова чест и е забележителен пример за храмова архитектура. В този храм са открити мощите на Свети Трифон и Свети Пантелеймон в олтара с бележка, по време на реконструкция на светата трапеза през 2006 година. Храмът, пазител на мощите на светиите, е обявен за паметник на културата през 1990 година.

Проучванията относно живота, делата на светеца и къде се намират мощите на Свети Георги продължават, като търсещите истината се позовават на южнославянската ръкописна традиция и публикуват в книга текстовете с надежда те да предизвикат научен интерес и да подпомогнат бъдещи нови изследвания и открития по темата. Докато обаче не бъде доказано друго, християните вярват, че именно в Израел и в Гърция могат да се поклонят пред мощите на Свети Георги.

Още по темата: общо новини по темата: 32
06.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Изчезнал мъж в село Новачене, разследват убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: