Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ето за кои сигнали да внимаваме и ако са налице, да потърсим вината и в чашите кафе
Автор: Екип Ruse24.bg 09:49 / 29.06.2023Коментари (0)300
©
Чашата кафе е наш верен приятел не само сутрин, но и по всяко време на деня, когато ни налегне умора и загубим кондиция. В кофеиновата напитка няма нищо лошо, ако я консумираме с мярка. Тя енергизира ума и тялото и подпомага метаболизма.

Но ако прекалим с количеството, ефектът е неприятен, а може дори и вреден. Ето за кои сигнали да внимаваме и ако са на лице, да потърсим вината и в чашите кафе, които изпиваме на ден.

Тревожност

Ако усетим прилив на тревожни мисли, надали първо ще си помислим, че е от кафето. В натовареното ежедневие има редица стресови фактори, които могат да ни предизвикат. Но кофеинът също е причинител. 

Той има способността да блокира ефекта на аденозина - мозъчен химикал, който ни кара да се чувстваме уморени. Междувременно задейства освобождаването на адреналин и влизаме в режим "бий се или бягай", свързан с прилив на енергия. Така при по-високи дози кофеин може да изпитаме сериозно безпокойство.

Американската психиатрична асоциация дори описва тревожното разтройство, предизвикано от кофеин, като един от четирите, които може да предизвика. Все пак се отбелязва, че този ефект се наблюдава при прием на много големи дози - над 1000 мг на ден, като при по-чувствителните към кофеина може да се причини и от по-малко количество.

И дори 300 мг на ден може да увеличат двойно стреса, който изпитваме в ежедневието. Затова ако се чувстваме по-нервни и тревожни от обичайното, може би е добре да намалим приема на кафе за известно време, пише lifestyle.bg.

Безсъние

И за него най-често виним стреса в работата и в семейството. Но кофеинът също може да е виновник за това да не се наспиваме добре и сутрин да сме уморени, вместо отпочинали. Тогава пък пак посягаме към него и влизаме в един омагьосан кръг.

Различни изследвания доказват, че повишеният прием на кофеин удължава времето за заспиване вечер и намалява цялостното време, което прекарваме в сън, особено при по-възрастните. Ако пием по едно-две кафета на ден обаче надали ще усетим този негативен ефект от тях. Но не бива да забравяме, че кофеинът се съдържа и в някои видове чай, и в други напитки.

Според учените тонизиращият ефект на кофеина продължава около пет часа, но други смятат, че в зависимост от организма може да бъде между час и половина и девет часа. Затова е добре да знаем при нас колко трае и да не пием кафе прекалено късно.

Храносмилателни проблеми

Първото кафе сутрин на гладно е навик на много хора, които разчитат на разхлабителния ефект от кофеиновата напитка. Той се дължи на освобождаването на гастрин - хормон, произвеждан в стомаха, който ускорява дейността на дебелото черво. Така при прием на големи количества може да си предизвикаме диария.

Няма категорични доказателства, че кафето в големи дози може да стане причина за язва, но е доказано, че обостря състояние като гастрезофагиалната рефлуксна болест, предава Healthline.

Често уриниране

Кофеинът стимулира и дейността на пикочния мехур и ако сме приели по-големи количества от него, нищо чудно да тичаме често до тоалетната. Ефектът е по-осезаем при по-възрастните хора и тези със свръхактивен пикочен мехур. Различни изследвания показват, че високият прием на кофеин може да доведе до развитие на инконтиненция (изпускане на урина), най-вече при жените.

Пристрастяване

Да, кафето също може да е наркотик и за това си има просто научно обяснение. Кофеинът задейства производството на специфични вещества в мозъка, точно както се случва при употребата на забранени вещества или силни лекарства. При редовни високи дози може да доведе до физическа или психологическа зависимост.

Умора

Звучи нелогично, защото пием кафе, точно за да се справим с умората. Но след като кофеинът напусне тялото ни, това може да доведе до обратния ефект и рязко да почувстваме, че батериите са ни паднали. 

Научни експерименти доказват, че енергийните напитки може да ни правят по-концентрирани и енергични веднага след приема им, но часове по-късно се отчита, че сме по-уморени от обикновеното. Затова и тук ключът е в умерената консумация, която няма да доведе до резки пикове и спадове в енергийните нива.

Хипертония

Още един ефект от консумацията на кафе, с който сме наясно, но често подценяваме. Като цяло кофеинът не повишава риска от инфаркт и сърдечно-съдови заболявания при повечето хора. Но е доказано, че заради стимулиращия ефект върху нервната система води до повишаване на кръвното. А това е рисков фактор, тъй като може да увреди артериите с течение на времето, ограничавайки притока на кръв към сърцето и мозъка.

Добрата новина е, че този ефект от кофеина е временен и се усеща най-вече при хората, които не са свикнали с неговия редовен прием. Доказано е и че ако пием по няколко кафета на ден ще имаме по-високо кръвно по време на физическа активност. А ако принципно сме с хипертония или сме предразположени, по-добре да пием само по едно кафе сутрин.

Ускорен пулс

Още едно последствие от стимулиращия ефект на кофеина, което сигурно сме усещали поне веднъж. При млади хора, които консумират кафе и енергийни напитки в големи количества, се наблюдава и предсърдно мъждене, което е вид промяна в сърдечния ритъм.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Земетресения в България
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: