Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ето защо се бавят парите по Плана за възстановяване!
Автор: Георги Иванов 11:52 / 08.04.2024Коментари (0)1028
©
Има 4 основни причини, поради които се бави вторият транш от парите на България по Плана за възстановяване. Това каза икономистът Георги Вулджев в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус".

"Всяко плащане е обвързано с реформи. Вероятно ние сме изпълнили почти всички 58 промени, но 4 не сме успели - Закон за личния фалит, Националната здравна стратегия 2021-2030 г., нормативната уредба за подаване на сигнали за нередности липсва, какво и намаляване дела на договорите, възможени на единствен оферент във връзка с работата на Агенцията за обществените поръчки", заяви Вулджев.

По думите му България е получила 2.7 млрд лв по първия транш, но 1.2 млрд лв - вторият, се бавят над година. "Тези реформи са доста важни, особено първите 3. Ние сме единствената европейска държава без закон за личния фалит. Още преди година бе внесен законопроект в Народното събрание, но не се постигна съгласие по спецификите му и до днес", подчерта икономистът.

Логично е за има такава законодателна рамка - да е уредена институцията на личния фалит, важна е в контекста на съвременната финансова система. "Лобита са притеснени от това - не са напълно против различните кредитори, но искат да гарантират правата си на всяка цена. През 2020 г кабинетът на Борисов гласува абсолютна давност по всички лични задължения на физическите лица от 10 г. Тя влезе в сила от 2021 г. От 2031 г. нататък, според сегашните закони, ако физическо лице има висящи дългове с давност над 10 г, те автоматично се опрощават. Това обаче стимулира хората да се крият от кредиторите си", категоричен е Вулждев.

"Доста сме закъснели, по оригиналния план всички пари трябваше да бъдат получени до средата на 2026 г., но се бавим - ще пропуснем и петото плащане през юни. С оглед политическата обстановка не виждам как в момента ще успеят партиите в Парламента да намерят компромис относно необходимите реформи. Нещата вървят към получаване на второто плащане най-рано тази есен", подчерта икономистът.

Забавянето на парите има отношение към икономическия ни растеж. "Тази година той ще бъде доста зависим от публични инвестиции и ако не получим финансираме по Плана, това дърпа целия растеж надолу, което е зле и за държавната хазна. Най-силният фокус на финансите по документа е енергетиката. Там парите за усвояване са 38%, една трета от парите по Плана трябва да се насочат към изграждане на нисковъглеродна икономика", разясни темата Георги Вулджев.

Още по темата: общо новини по темата: 36
28.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
24.04.2024 »
19.04.2024 »
04.04.2024 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: