Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Евгения Живкова: Камбаните на монумента "Знаме на мира" са единствените, които бият за мир
Автор: Екип Ruse24.bg 16:25 / 19.04.2024Коментари (0)826
©
Монументът "Знаме на мира“ е направен, за да съхрани мира на планетата. Това е паметник, който трябва да обединява хората в доброто и в името на мира. Това каза дизайнерът и политик Евгения Живкова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Монументът се стопанисва от Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура. Заедно с фондация "Знаме на мира“ и частни спонсори, той се грижи за поддръжката на камбаните. "Необходимо е повече хора да подкрепят поддръжката на парка, защото той е уникален. В него има засадени интересни растителни видове още от Първата детска асамблея през 1979 г. Правихме срещи с директора на Националния учебен комплекс по култура и с кмета на община "Панчарево“ – на тях също не им достига ресурс, за да помагат. Има много паднали дървета и боклуци, много огньове се палят“, разказа Евгения Живкова.

В момента територията на парка се простира на площ от около 110 дка, докато в миналото тя е достигала над 350 дка. Върху част от тези територии днес се издигат жилищни комплекси.

Първите камбани са поставени от децата - участници в Първата международна детска асамблея. "През годините други държави, които са се присъединявали към асамблеята, също са поставяли камбани, различни обществени организации – също. Папа Йоан Павел ІІ и папа Франциск също поставиха камбана. Очакваме да бъде поставена камбана и на Светия синод. Темата за мира винаги ще бъде актуална и събитията в цял свят говорят точно за това. Тези камбани са единствените, които бият за мир“, каза Евгения Живкова.

В комплекса се организират различни събития, не само от Италианския лицей и Фондацията. "Много други организации също проявяват интерес да правят събития в този парк, защото природата и въобще идеята е уникална“, подчерта Живкова.

Последното организирано детско мероприятие е по повод 45-та годишна от "Знаме на мира“. "Заради пандемията малко отложихме нещата. Сега предстои малко тържество, може би догодина ще организираме нещо. Предстои да бъдат наградени и младите таланти, които са спечелили различни международни конкурси в сферата на спорта, културата, математиката и физиката. В момента тече процес на обсъждане и номинации. Техните имена се поставят на монумента. Това е инициатива от 2002 г. и се нарича Академия "Бъдещето на България“, обясни Евгения Живкова.

По думите й паметниците на културата в момента не се стопанисват добре. "Като историк не смятам, че паметниците трябва да бъдат разрушавани. Те трябва да бъдат съхранявани и да показват миналото ни“, смята тя.

Калина СВЕЖИН






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: