Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Евродепутат: Спрете да сочите България с пръст!
Автор: Екип Ruse24.bg 16:47 / 07.05.2015Коментари (5)503
©
Спрете да сочите България с пръст, призова българският евродепутат Емил Радев от ЕНП-ГЕРБ по време на дебат относно Механизма за сътрудничество и проверка. Събитието се проведе в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент вчера, в присъствието на представители на Европейската комисия и редица евродепутати.

"За пореден път България е сочена с пръст за проблеми с организираната престъпност и корупцията. Описаните проблеми обаче съществуват и в други държави-членки, както се посочва в доклад на ЕК от февруари 2014г. относно състоянието на борбата с корупцията в Европейския съюз", акцентира българският евродепутат. В проучването на "Евробарометър" към доклада за корупцията в ЕС се отбелязва, че три четвърти от интервюираните на европейско равнище (76%), възприемат корупцията за широко разпространена в страната им.

Според Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) решението на Съвета да превърне предложения от ЕК Механизъм за наблюдение на върховенството на закона в целия ЕС от обвързващ инструмент в неформален диалог, е доказателство за двоен стандарт спрямо България и Румъния. Евродепутатът акцентира върху страха на държавите-членки да бъдат подложени на европейки контрол като България, защото това ще покаже, че в целия ЕС има проблеми с борбата с корупцията и организираната престъпност.

На същото заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред бе представено и информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2015 г.

Информацията, засягаща България показва, че страната е сред отличниците по процент разрешени административни дела на първа инстанция, като изпреварва дори Германия и Холандия. Със своите по-малко от 100 дни за разглеждане на граждански, търговски, административни и други дела на първа инстанция, България заема седмо място по бързина на производството. По този показател страната отново е пред Германия.

"Според тези показатели българските съдии си вършат работата професионално, а гражданите могат да имат доверие в българското правораздаване", коментира Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ). Той заяви, че отправените критики към правосъдната система, посочени в Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка, не отговарят на обективните критерии за навременност, финансова достъпност и лесен достъп до правосъдие.

Емил Радев изрази надежда това да е последният път, в който се обсъжда Механизмът за сътрудничество и проверка за България, и че занапред той няма да бъде обвързван с приемането на България в Шенгенското пространство. "Само по този начин държавите-членки ще докажат, че приемат България за равноправен партньор ", добави в заключение българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ.

Евродепутати от различни политически групи се обединиха около идеята, че Механизмът за сътрудничество и проверка е неефективен и се използва единствено за вътрешнополитически цели и натиск. Те призоваха той да бъде премахнат за вбъдеще.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
ако това е истина, просто ме оставя без думи. направо не мога да повярвам български политик да каже такива неща на европейците
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Лоша инфраструктура в Русе
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: