Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Евродепутати: В България трябва да има опростяване на управлението и контрол на средствата от ЕС
Автор: Екип Ruse24.bg 09:53 / 14.04.2022Коментари (0)577
© Sofia24.bg
Пресконференция на членове на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент се проведе днес в Дома на Европа в София, предаде репортер на Sofia24.bg. Членовете на Комисията по бюджетен контрол (CONT) Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия), Цветелина Пенкова (С&Д, България), София ин'т Велд (Renew, Нидерландия), Виола фон Крамон-Таубадел (Зелените/ЕСА, Германия), Йоахим Кус (ИД, Германия), Ришард Чарнецки (ЕКР, Полша) и Андрей Новаков (ЕНП, България) като придружаващ член, заедно с представители на Европейската комисия и Европейската сметна палата бяха на работно посещение в България между 11 и 13 април.

Целта бе проучване на фактите във връзка с обвиненията в корупция и злоупотреби с публични средства в България с потенциално отражение върху финансовите интереси на ЕС.

Нужно е опростяване на управлението и контрол на средствата от ЕС, ако някой твърди противното – това не е така, каза пред журналисти Томаш Здеховски, депутат от Европейския парламент от групата на ЕНП, член на Комисията по бюджетен контрол и ръководител на делегацията.

Очакваме реални промени в работата на съдебната власт и в работата на прокуратурата, но досега няма някакви видими резултати, заяви той.

Обсъдихме управлението на европейски проекти. Повторихме, че борбата с корупцията е дългосрочен процес, промяната няма да настъпи лесно. Нужен е добър анализ на управлението на евросредствата, посочи още Здеховски.

Доволен съм, че започнахме този разговор. Важно е да не сте по-големи бюрократи от Брюксел. Говорихме за завишаването на цените на много артикули и дейности, за да стигнем дотам, че да се плащат няколко пъти по-високи цени, отколкото в Унгария или Нидерландия. Трябва да има само един закон и той да е за всички, независимо дали говорим за богаташ или за беден човек, каза  евродепутатът.

Говорихме в по-общ план за корупция в общините. Имаме данни, но не можем да ви дадем само един пример, защото има доста примери. Нямаме конкретика, защото този въпрос се отнася за проверяващите органи тук и за прокуратурата в Брюксел, посочиха евродепутатите от делегацията в отговор на конкретни въпроси за корупция.

Евродепутатът Цветелина Пенкова каза, че делегацията е разгледала общата картина и системната злоупотреба с европейски средства при проекти с обществени поръчки, свързани с инфраструктурата и в строителния сектор, както и в проектите за къщи за гости. Обсъден е проектът за ремонт на "Ларгото" в София, както и казусът с къщата в Барселона. Следващият път, когато дойдем, ще контролираме много проекти, за да видими къде има напредък и къде проблеми. Планираме следващата си мисия възможно най-бързо, допълни тя.

Евродепутатът София ин'т Велд посочи, че е била в страната ни през септември по същите въпроси, но с друга мисия. Има неща, които не са се променили, каза тя. Изразихме притеснения, че от страна на прокуратурата нямаме усещането за съществен напредък. Има вражда между главния прокурор и правителството. Не става въпрос за фигурата на главния прокурор, а системата да работи. Има съпротива от страна на някои органи и нашите притеснения остават и сега.

Видяхме се с премиера Кирил Петков и се запознахме с новото му виждане за борбата с корупцията, както и с позицията на различни парламентарни групи по темата, каза Томаш Здеховски.

Европейските средства, ползвани от България, по-никакъв начин не са застрашени, заяви Цветелина Пенкова. Ние се запознавахме със стари случаи на злоупотреби. Нужна е промяна и в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), защото няма ефект от дейността на комисията", посочи тя. 

Това не е обичайна делегация на ЕП - не посетихме нито едно място, построено с европейски средства, каза Андрей Новаков, евродепутат. Европейското финансиране не застрашено, защото още не е получено. Европейските институции са залети със сигнали от България, но няма реакция на тези институции, каза Новаков. 

По темата с къщата в Барселона разбрахме, че разследването продължава от европейски институции и ще има информация след десетина дни, каза Здеховски.

Ще напишем подробен доклад с препоръки към ЕК и към европейските институции за резултати. Българската система обаче трябва да си свърши работата, слабо
то звено е съдебната система и прокуратурата, каза още София ин'т Велд.

Посещенията на комисията са регулярни. Ние се борим срещу разхищенията с европейски средства в различни страни и го правим отдавна заедно с ОЛАФ. Предстоят посещения в Кипър и Нидерландия, ще има мисии в Унгария и Турция, каза Здеховски, но обеща възможно най-бързо да бъде посетена България отново.

Средствата в проектите за къщи за гости, където бяха открити нарушения, се възстановяват не от крайния бенефициент, а от джоба на данъкоплатеца. Целта е да плаща нарушителят, а това трябва да се уреди тук, в България, казаха още евродепутатите. Всички бенефициенти по проекти с къщи за гости с открити нарушения са дадени на НАП за принудително изземане и събиране на парите, посочи Андрей Новаков.

Най-общо казано вашите пътища може да са много евтини, но ако проектът се съфинансира с европейски фондове, изведнъж цената става висока. Това го обсъдихме с неправителствени организации и говорим за периода от 2004 година досега, каза  деховски. Липсата на разследвания и на прокурорски действия е проблемът в България, заяви той.

Делегация на европарламента, заедно с представители на Европейската комисия и Европейската сметна палата, бяха на работно посещение в България между 11 и 13 април, с цел проучване на фактите във връзка с обвиненията в корупция и злоупотреби с публични средства в България с потенциално отражение върху финансовите интереси на ЕС.

Работната програма на делегацията включваше срещи с министър-председателя Кирил Петков, със заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник-министъра на земеделието Момчил Неков, главния прокурор Иван Гешев, както и с висши държавни и правителствени служители, които са пряко или косвено свързани с администрирането и управлението на европейските фондове в България, включително от Министерството на вътрешните работи, Народното събрание, Изпълнителната агенция, отговаряща за одита на средствата от ЕС, Сметната палата, ИСУН 2020, Националното сдружение на общините, с представители на организации на гражданското общество, разследващи журналисти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: