Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Евродепутатът Мария Неделчева участва в дебата „Младите и Дунавската стратегия”
Автор: Екип Ruse24.bg 17:14 / 04.06.2010Коментари (0)302
©
Дебатът „Младите и Дунавската стратегия" се състоя в Европейския парламент. Икономическият, екологичен и социален потенциал на Дунавския регион е огромен, но не е използван ефективно - подчерта в изказването си Мария Неделчева и допълни, че можем да поздравим Европейската комисия за инициативата за стартиране на стратегия за Дунав и се надяваме тя да бъде реална възможност за преодоляване  на социално-икономическите различия между старите и новите държави-членки.

Участието на младите хора в стратегията за река Дунав бе основният фокус в днешното изказване на българския евродепутат. Според мен те имат възможност да играят важна роля в две от основните насоки на стратегията, заяви Неделчева, и това са околна среда и социално-икономическото и културно развитие. Защитата и подкрепата за развитието на биологичното разнообразие са теми, към които младите хора са особено чувствителни и това рефлектира в изграждането на мрежи за комуникация, в инициативи за общи действия. Затова смятам, че е важно младите хора от целия Дунавски регион да бъдат насърчени и подпомогнати да общуват много активно помежду си. Те трябва да имат възможност да  подготвят проекти по въпросите за околната среда, да организират съвместни конференции между университетите от региона, да организират кампании, заяви българският евродепутат.

Сътрудничеството в областите на социално - икономическото и културното развитие обхваща редица инициативи за подобряване на научно-изследователския и международен научен обмен, създаване на изследователски центрове, програми за сътрудничество, професионални училища т.н. В този аспект Мария Неделчева направи конкретни препоръки за възможно действия, сред които са: формиране на мрежи от организации на гражданското общество в региона, което ще позволи съвместни действия по общи проекти, създаване на международна група от учени, които да анализират и дискутират научни въпроси, свързани със стратегически за Дунавския регион въпроси, подпомагане на изучаването на говорените в регион езици, защото това е мост към културното многообразие, изграждане на комитет за наблюдение от социални партньори от региона и млади хора, които да наблюдават изпълнението на Дунавската стратегия.

Убедена съм, че стратегията за Дунав ще развие икономическия потенциал на този регион, като същевременно ще защити културното наследство. Убедена съм и че страните от региона се нуждаят от тази стратегия, а за нейното успешно прилагане  участието на младите хора на всички нива е от съществено значение, заяви в заключение Мария Неделчева.

В дебата взеха участие и г-н Джонатан Хил от кабинета на комисар Андрула Василиу, представители на ГД "Транспорт" на ЕК, дипломати, евродепутати, представители на неправителствени организации.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
Предсрочни парламентарни избори
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: