Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Европейска "Фабрика за еднорози“ ще подкрепя иновативните идеи на учените и бизнеса
Автор: Пламена Николова 11:35 / 19.03.2020Коментари (0)655
© Varna24.bg
Регионите и ползите за обществото ще бъдат във фокуса на новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт Европа“ (2021-2027г.). Това съобщиха от Областния информационен център-Варна. Общият бюджет на програмата е 100 милиарда евро. 

Високите постижения в научната област са първият стълб на програмата, като от особена важност е силната връзка между образованието, научните изследвания и иновациите. Ключови звена в "триъгълника на знанието“ са университетите.

Важна новост са ориентираните към гражданите мисии, които са част от Втория стълб на програмата. Те са насочени към обществените предизвикателства, като борбата с рака, интелигентните градове, енергийната ефективност, климатичните промени, опазването на морските води, продоволствената сигурност. Те ще се допълват от оптимизирани европейски партньорства, отворени към нови участници. Целта на ЕК е до май тази година да има идентифицирано първо действие по всяка мисия. В рамките на три години една мисия трябва да покаже резултат – от 2021г. до 2024г. Максималният бюджет за мисията е 10% от годишния на втория стълб. Предвиденият бюджет за целия период е 52,5 милиарда евро“.

Третият стълб на програмата "Хоризонт Европа“ е с много ясен фокус към иновациите. Там научноизследователска инфраструктура ще продължи да бъде силен елемент.  Другите два елемента в рамките на този стълб са Европейски иновационен съвет и Европейски институт за иновации и технологии. Особено важно за ЕК е между тях да има мост и те да работят синхронно.

Европейският съвет по иновации с бюджет от 10 милиарда евро ще функционира като европейската "фабрика за еднорози“, като ще предоставя гъвкава подкрепа за иновативни идеи от лабораторията до реализацията им на пазара и тяхното разрастване. 70% от бюджета му ще бъдат заделени за стартиращи, малки и средни предприятия.

Действията за разширяване на участието на по-късно присъединилите се държави (ЕС-13), сред които е и България, ще бъдат засилени чрез трикратно увеличение на бюджета и допълнителни мерки за сформиране на екипи, центрове за високи постижения, туининг, укрепване на националните служби за контакт и др.

Инициативата за европейските университети ще способства за по-доброто свързване на образованието, научните изследвания и иновациите с услугите за обществото. Общностите за знание и иновации на Европейския институт за иновации и технологии ще предоставят подкрепа със силно регионално измерение. 25% от средствата ще бъдат заделени за сътрудничество с висшите учебни заведения от ЕС-13. Българският еврокомисар Мария Габриел призова за активно включване в програмата, добавиха от Областния информационен център-Варна.

 

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: