Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Евростат: Българите отново са най-малко щастливите граждани на ЕС
Автор: ИА Фокус 16:52 / 09.12.2023Коментари (1)460
©
Според новите данни за индекса на щастие в ЕС първото място е заето от Австрия, докато германските граждани са много по-малко щастливи от преди. На дъното на класацията отново е България, пише Euro News.

Австрия, Полша и Румъния съставляват челната тройка на най-щастливите нации в ЕС.

На другия край на класацията Германия официално е на второ място в класацията, изпреварена в дъното на анкетата само от България.

Всъщност България е единствената страна от 27-те изследвани, която през 2022 г. е получила общ резултат за цялостна удовлетвореност от живота под шест от възможни десет.

Всяка година Евростат, официалната статистическа агенция на блока, измерва колко щастлива е извадка от населението във всяка държава членка.

Тази скала варира от нула - абсолютна неудовлетвореност - до десет - което означава, че нещата не могат да бъдат по-добри.

Освен това се задава въпросът доколко оптимистично или песимистично настроени са запитаните лица по отношение на бъдещето.

Въпреки че може да се предположи, че колкото по-богата е страната, толкова по-щастливи са хората, това не изглежда да е така във всички случаи.

Въпреки че Германия има една от най-силните икономики сред 27-те държави, данните за щастието са стряскащи.

През 2021 г. те получават резултат от 7,1 точки. Най-новите данни показват, че той е спаднал до едва 6,5.

Макар че самите статистически данни не могат да обяснят защо хората са по-малко щастливи от предходната година, те свидетелстват за все по-голямо помрачаване на колективното настроение на германците.

Друга германска организация, Институтът "Рейнголд" със седалище в Кьолн, използва социологически проучвания, съчетани с подробни интервюта.

В проучване, публикувано миналата седмица, те установяват, че хората, "обзети от тревога", съставляват 20 %, а други 9 % са класифицирани като "незаинтересовани и затворени".

Германия страда от икономическа стагнация, тревога, свързана с войната в Украйна, както и от безпрецедентно нарастване на имиграцията и сравнително непопулярно правителство.

Какво прави щастливи най-щастливите нации?

Това не е първият път, когато Австрия оглавява класацията. Богатата страна е получила 8 точки.

В Румъния и Полша обаче, две доста по-бедни нации, удовлетворението от живота е в горния край на скалата - което предполага, че повече пари не означава непременно повече щастие.

Вместо това изглежда, че фактори като възраст, ниво на образование, семейно и финансово положение биха могли да бъдат по-показателни за цялостното удовлетворение в сравнение с богатството.

Финансовата сигурност все пак се проявява в известна степен в данните, но може би не по начина, по който бихте очаквали.

Удовлетвореността от живота изглежда е доста зависима от нивото на образование на индивида, което до известна степен отразява нивото на доходите.

Във всички държави членки удовлетвореността от живота нараства успоредно с нивото на образование.

В Словакия то е от най-голямо значение, като разликата между лицата с висше образование и тези с основно образование е около 1,6 пункта.

Мястото, където живеете, също има значение, макар че тези резултати са много по-различни.

В Малта, Австрия, Финландия, Нидерландия, Белгия, Ирландия, Швеция, Дания и Люксембург хората в селските райони се обявяват за малко по-щастливи - с 0,2 пункта.

В България, Румъния, Литва, Словакия, Португалия, Унгария, Хърватия, Кипър, Германия и Словения обаче градските жители казват, че са по-удовлетворени от живота.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 09.12.2023 г.
+2
 
 
Как да си щастлив? След като на всеки Ъгъл ти отнемат Гражданските и Човешките права! От Народното събрание до последния кифладжия от който си зависим! Няма Закон! Няма Конвенции! Няма Конституция! Които да защитят и гарантират твоите права! Има една пасмина наречена Съдебна система, която играе по свирката на този който и плаща или дава хляба!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: