Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Фермери ще могат да получат 100% финансиране на одобрените разходи за иновации
Автор: Екип на Ruse24.bg 16:29 / 29.05.2023Коментари (0)235
©


В новия програмен период новаторските проекти ще се подпомагат чрез интервенция „Подкрепа за оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации“, обясни за Агри.БГ Милен Кръстев – началник на отдел „Трансфер на знания, сътрудничество и дигитализация“ в Министерството на земеделието.

Ще се подпомагат ли строително-монтажни дейности по интервенциите за иновации?

Подпомагането ще става в две стъпки

 

Средствата, определени за интервенцията, са над 40 млн. евро. Подпомагането в първа стъпка ще е в размер на 15 000 евро, като проектите ще се изпълняват в срок до една година. 

В тази стъпка земеделски или горски стопани съвместно с друг участник могат да представят първоначална концепция за новаторски проект. След одобрение на проекта ще се финансират дейности, свързани с неговото доразработване и привличане на участници с допълващи се знания и умения. Тази стъпка е т.нар. предварителна фаза.

Подпомагането във втората стъпка, която обхваща същинското изпълнение, на проектите е до 400 хил. евро. Сформираните вече оперативни групи ще могат да изпълнят новаторските си проекти с потенциал за иновации. Тази стъпка може да продължи над 3 години. 

Ако получат одобрение, участниците в оперативната група ще могат да пристъпят към същинското изпълнение на проекта, като го управляват съвместно. И в двете фази е възможно бенефициентите да получат финансиране в размер на 100% от одобрените разходи.

Прием за подготвителната първа стъпка още през 2023 г.

 

През следващата година Министерството на земеделието планира да продължи и с прием за втора стъпка. Участието в първата стъпка няма да е задължително за подаване на проект във втора стъпка. Но оперативни групи, сформирани чрез реализация на проект от подготвителната фаза, ще имат предимство чрез критериите за подбор.

През новия програмен период подаването на проектите ще става чрез СЕУ на ДФЗ, а не чрез ИСУН, както беше до сега. Целта на ресорното министерство е до края на програмния период – до 2027 г., да бъдат подкрепени над 100 оперативни групи.

В рамките на настоящата 2023 г. предстои разработването на интернет информационна платформа за целите на Системата за знания и иновации в селското стопанство (AKIS). Там заинтересованите страни ще могат да получат всичката необходима информация, свързана с разработване на проект за иновации чрез интервенциите, предвидени в Стратегическия план. А дотогава може да следите страницата на МЗм за новости по темата.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 



 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: